Apps 1

21.10.2024.

21:43

Sve to neko plaća: Kako zarađuju WhatsApp i druge "besplatne" aplikacije?

Da li ste se nekad zapitali kako zarađuju besplatne aplikacije za dopisivanje kao što su WhatsApp, Signal i druge?

Izvor: BBC

Sve to neko plaća: Kako zarađuju WhatsApp i druge "besplatne" aplikacije?
Antonio Salaverry / Shutterstock.com

Podeli:

Kada je konkretno u pitanju WhatsApp, sasvim sigurno im, za početak, pomaže to što su deo kopmanije Meta (ujedno i vlasnika aplikacija Facebook, Instagram itd).

Dobar deo prihoda, međutim, WhatsApp zarađuje od kompanija koje putem ove platforme žele da komuniciraju sa "običnim korisnicima".

Korporacije, dakle, plaćaju određenu svotu novca kako bi imali pristup interakcijama sa pojedinačnim klijentime putem WhatsAppa - ovo ne uključuje samo dopisivanje, već i finansijske transakcije kao što je npr. kupovina karte za autobus u okviru aplikacije.

Pored toga, kompanije sada mogu da plate ukoliko žele na neku svoju Facebook ili Instagram objavu da ubace link koji će pokretati WhatsApp razgovor.

Nije ovo jedini način za zaradu, što se pokazalo i na primerima drugih aplikacija.

Kada je u pitanju Signal, recimo, iza njega stoji neprofitna organizacija iz koje kažu da do sada nijednom nisu uzeli novac investitora, već da se finansiraju "donacijama" - jedna od njih je iznosila 50 miliona dolara, a ovu finansijsku injekciju ubrizgao im je 2018. godine Brajan Ekton, jednog od suosnivača WhatsAppa.

Dalje, imamo Discord koji je takođe bepslatna paltforma za komunikaciju, ukoliko vam treba zsamo za osnovne stvari. Ukoliko želite da koristite neke dodatne funkcije, to se već plaća a može koštati i do 10 dolara mesečno.

Snapchat, recimo, kombinuje više modela kako bi prihodovao - prikazuje oglase (glavni izvor prihoda), ima 11 miliona pretplatnika, a kompanija koja stoji iza ove platforme prodaje i AR naočare.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: