Apps 0

20.10.2024.

10:30

TikTok priznao...

Objavljeni su detalji iz tužbe koju je američka država Kentaki podnela protiv TikToka.

Izvor: B92, Engadget

TikTok priznao...
Ti Vla / Shutterstock.com

Podeli:

Rukovodioci i zaposleni u TikToku bili su svesni da karakteristike servisa podstiču kompulzivnu upotrebu aplikacije, kao i njenih pratećih negativnih efekata na mentalno zdravlje, navodi NPR. 

Radiodifuzna organizacija NPR je pregledala neredigovane dokumente iz tužbe koju je podnela Kancelarija državnog tužioca Kentakija. Više od deset država tužilo je TikTok pre nekoliko dana, optužujući ga da "lažno tvrdi [da je] bezbedan za mlade ljude". 

Očigledno, TikTok-ovo sopstveno istraživanje je otkrilo da je "kompulzivna upotreba u vezi sa nizom negativnih efekata na mentalno zdravlje kao što su gubitak analitičkih veština, formiranje pamćenja, kontekstualno razmišljanje, dubina razgovora, empatija i povećana anksioznost. Rukovodioci TikToka su takođe znali da kompulzivno korišćenje može da ometa spavanje, posao i školske obaveze, pa čak i povezivanje sa voljenima".

Navodno su takođe znali da alatka za upravljanje vremenom koje se provede u aplikaciji jedva pomaže u tome da mlade korisnike drži dalje od aplikacije. 

Pored toga, TikTok navodno zna da postoje "filter bubbles" i razume kako bi oni mogli da budu opasni. Zaposleni su sproveli interne studije, prema dokumentima, u kojima su bili uvučeni u negativne filtere ubrzo nakon što su pratili određene naloge, kao što su oni koji su se fokusirali na bolan ("painhub") i tužan ("sadnotes") sadržaj. 

TikTok se takođe muči sa moderacijom, prema dokumentaciji koja je procurila. Interna istraga je otkrila da su maloletne devojke u aplikaciji dobijale "poklone" i "digitalni novac" u zamenu za skidanje uživo. 

Portparol TikToka Aleks Haurek branio je kompaniju i rekao organizaciji da žalba Kentakija "bira pogrešne citate i izvlači zastarele dokumente iz konteksta kako bi pogrešno predstavila našu posvećenost za bezbednost zajednice". Takođe je rekao da TikTok ima "snažne mere zaštite, koje uključuju proaktivno uklanjanje sumnjivih maloletnih korisnika" i da je "dobrovoljno pokrenuo bezbednosne funkcije kao što su podrazumevana ograničenja vremena ekrana, porodično uparivanje i privatnost koja je podrazumevana za mlađe od 16 godina".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: