Apps 3

06.08.2024.

8:15

Povlači se iz Evropske unije

TikTok povlači program nagrađivanja iz zemalja Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Povlači se iz Evropske unije
Ascannio / Shutterstock.com

Podeli:

Evropska komisija (EK) zatvorila je istragu protiv kineske platforme TikTok pošto se njen vlasnik, kompanija ByteDance, obavezala da će trajno ukloniti funkciju nagrada iz TikTok-ove aplikacije Lite u Evropskoj uniji.   
 
Visoki zvaničnik Komisije je rekao da je zadovoljan ishodom istrage i dodao da će na ovaj način građani Evropske unije, posebno maloletnici, biti zaštićeni od negativnog uticaja pomenute funkcije, prenosi Tech Crunch..
 
Program nagrađivanja TikTok Lite korisnicima omogućava da zarade bodove dok obavljaju određene zadatke na platformi, kao što je gledanje video snimaka, lajkovanje sadržaja, praćenje određenih naloga ili pozivanje prijatelja da se pridruže.
 
EU je u aprilu zahtevala hitnu procenu rizika u vezi sa tim programom nagrađivanja, ubrzo nakon što je lansiran u Francuskoj i Španiji, zbog zabrinutosti u vezi sa njegovim potencijalnim uticajem na mentalno zdravlje dece i korisnika. 
 
Evropska komisija je pokrenula istragu još u aprilu, navodeći da je zabrinuta da bi ova funkcija mogla negativno da utiče na mentalno zdravlje mladih korisnika i stimuliše zavisnost.
 
Tiktok je nakon pokretanja istrage suspendovao mehanizam nagrađivanja u Evropskoj uniji, a sada se obavezao i da će ga sasvim ukloniti.
 
Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), velike onlajn platforme su obavezne da objave podatke o potencijalnim rizicima svojih novih sadržaja za EU pre nego što ih pokrenu i moraju da usvoje efikasne mere za rešavanje tih rizika. 
 
Podseća se da je u toku istraga o tome da li je TikTok prekršio pravila o sadržaju na internetu koja imaju za cilj zaštitu dece i obezbeđivanje transparentnog reklamiranja.
 
EK navodi da je TikTok u opasnosti da nakon završetka te istrage, koja je počela u februaru, dobije veliku novčanu kaznu.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: