Android 1

01.10.2024.

14:15

Zaraženo više od 11 miliona Android uređaja

Statistika pokazuje da je PlayStore gotovo idealan distributivni centar za maliciozne aplikacije, što pokazuje i najnovije otkriće.

Izvor: B92

Zaraženo više od 11 miliona Android uređaja
fizkes / Shutterstock.com

Podeli:

Prema navodima istraživača bezbednosti iz Kaspersky SecureList, u Androidu je pronađen ozloglašeni malver Necro, a pretpostavlja se da je potencijalno inficirao više od 11 miliona uređaja.

Procenjeni broj preuzimanja potiče od broja aplikacija koje su istraživači bezbednosti pregledali. Nekoliko njih je potvrđeno inficirano, uključujući Wuta Camera i Max Browser.

Tu su i WhatsApp modovi iz nezvaničnih izvora, koji takođe u sebi nose malver, kao i Spotify mod pod nazivom Spotify Plus. Izveštaj pominje i brojne modove za igre, kao što su Minecraft i Melon Sandbox.

Necro malver je izajniran da generiše prihod za napadača pokretanjem procesa u pozadini vašeg telefona. Korisnik može da primeti pad performansi, ali malver je kreiran tako da ostane neotkriven. Ukratko, otvara i klikće na oglase da bi stvorio prihod od oglasa, ali to čini kroz nevidljive prozore.

Kako da se zaštitite?

Google je nedavno izjavio da su sve poznate zaražene aplikacije već uklonjene i da bi većinu korisnika trebalo da zaštiti Google Play Protect, podrazumevani antivirus na većini Android uređaja.

Ukoliko ste zabrinuti da je vaš uređaj možda inficiran Necro malverom ili nekim drugim malicioznim softverom, koristite pouzdan antivirusni skener. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: