Android 2

17.09.2024.

13:00

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6 – brži, udobniji i pametniji

Galaxy Z Fold6 je Samsungov najnoviji premium preklopni telefon, koji u svojoj šestoj generaciji donosi neke zanimljive novitete.

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6 – brži, udobniji i pametniji
B92.net/B.J.

Podeli:

Samsungov najnoviji savitljivi telefon iz Fold serije standardno donosi očekivane funkcije i performanse iz ove kategorija. Telefon je usmeren ka specifičnoj grupi korisnika, a ovogodišnji model svakako dodatno karakterišu i AI funkcije.

Kada je u pitanju dizajn, Samsung Galaxy Z Fold6 sada ima nove kvadratne ivice, koje u kombinaciji sa manjom težinom omogućavaju lakše držanje telefona jednom rukom.

Pored toga, prednji ekran ovim dizajnom dobija prirodniji osećaj, koji je približniji onom koji imate kada koristite standardni pametni telefon.

Prednost je u tome što u odnosu na regularne telefone dobijate nešto veći odnos stranica od 22,1 naprema 9, za spoljašnji displej od 6,3 inča. Spoljašnji "cover" displej je nešto veći i širi u odnosu na onaj koji ima Galaxy Z Fold5, a istovremeno ima i tanje okvire.

Ovo omogućava komotnije kucanje, a sve je ostvareno uz minimalno povećanje ukupbne širine telefona (za 1mm) u odnosu na Fold5. Težina je zato smanjena (239 grama), pa je udobnost upotrebe telefona izbalansirana.

B92.net/B.J.

Lep dodatak su AI funkcije koje je Samsung dodao na tastaturu, uključujući upite za tekst ili promena stila fonta za razgovor.

Galaxy Z Fold6 ima IP48 rejting, što znaći veću otpornost na prašinu i vodu. Primetno je i da telefon privlači manje prašine.

Unutrašnji ekran telefona ima veličinu 7,6 inča kada se potpuno otvori. Nabor po sredini je vidljiv iz uglova, ali nestaje kada direktno gledate u sadržaj na ekranu.

Pri dobrom osvetljenju, ekran nudi maksimalnih 2600 nita, što ga čini ugodnim za korišćenje i na otvorenom.

Mnogima će biti korisno korišćenje dve aplikacije, jedne pored druge, dok delimično otvoreni (laptop mod) omogućava upotrebu aplikacija kao što su one za video pozive bez držanja uređaja.

Baterija je poprilično dobra na Galaxy Z Fold6 modelu, pa nismo imali problema da "izguramo" čitav dan korišćenja čak ni kad smo se u većoj meri fokusirali na upotrebu unutrašnjeg displeja.

Baterija ima isti kapacitet od 4400mAh, kao i prethodni model, ali je ona ukombinovana sa značajno efikasnijim Snapdragon 8 Gen 3 procesorom, što je primetno. Baterija podržava 25W punjenje.

B92.net/B.J.

Kada smo kod pomenutog čipseta, on omogućava gotovo duplo veće NPU performanse u odnosu na Snapdragon 8 Gen 2, a to znači da su AI testovi mnogo brži i efikasniji. Ovo će od posebnog značaja biti kako telefon bude dobijao više novih AI funkcija.

Samsungova filozofija na polju softvera se uvek razlikovla od konkurencije, pa će se iskustvo korišćenja spoljašnjeg ekrana razlikovati od onog kada koristite unutrašnji displej.

Displeje možete da prilagođavate svojim potrebama i prioritete podešavate u zavisnosti od situacije. Tako možete da podesite da se aplikacije koje češće koristite prikazuju na spoljašnjem ekranu, dok će se na unutrašnjem prikazivati neke druge. Takođe, odlaskom u podešavanja možete namestiti koje aplikacije će nastaviti da se sa cover ekrana prikazuju i na unutrašnjem.

Softverska podrška stiže u vidu Android 14 i One UI 6.1.1 platformi od samog starta, a sve je obogaćeno AI funkcijama.

Od novijih AI funkcija, Galaxy AI nudi Sketch to Image koji koristi generativni AI kako bi vaše crteže is kice pretvorio u prelepa digitalna dela. Portrait Studio omogućava konvertovanje portret fotografija u animirane, 3D verzije.

Tu je i integracija sa Google Gemini aplikacijom, Live Translate funkcija za eksterne aplikacije kao i mnoge druge opcije poboljšane veštačkom inteligencijom.

B92.net/B.J.

Verujemo da će gotovo svi imati pozitivna iskustva kada su u pitanju performanse i ovo je svakako u najvećoj meri zahvaljujući pomenutom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 procesoru. 

Bez obzira da li se odlučite za duže gejming sesije ili multitasking, nećete imati problema. Obavljanje više zadataka istovremeno olakšava i veliki ekran, a Samsung se pobrinuo da sve to bude fluidno.

Pomenuti Snapdragon procesor ukombinovan je sa 256GB, 215GB ili 1TB interne memorije. Mi smo na testu imali model sa 256GB skladišnog prostora i 12GB RAM-a. 

Kamere su s hardverske strane ostale iste kao kod prethodnog Galaxy Z Fold5 modela, pa tako imamo 50MP glavni senzor koji podržava dual pixel PDAF i optičku stabilizaciju. Tu je i 10MP telefoto senzor, kao i 12MP ultraširoka kamera.

Prednji ekran ima 10MP selfi kameru, dok se ispod ekrana unutrašnjeg savitljivog displeja nalazi 4MP Under Display Camera.

Galaxy Z Fold6 i dalje kreira dobre fotografije, ali je premijum iskustvo kamera kod južnokorejske kompanije ipak u najvećoj meri rezervisano za Galaxy S24 Ultra model.

Samsung je na polju fotografisanja verovatno više pažnje posvetio softveru, pa je procesiranje poboljšano. Dinamički raspon je sada bolji u postprocesiranju, fotografije izgledaju prirodnije nego kod prethodne generacije.

Slično je i kada je u pitanju snimanje videa, a posebno se izdvaja stabilizacija kao i opcija usporavanja (slow-mo) i mogućnost čuvanja usporenih video klipova.

B92.net/B.J.

Od ostalih karakteristika, potrebno je istaći podršku za S Pen pametnu olovku, sedam godina softverske podrške, a tu je i nova 1,6x veća rashadna komora koja omogućava duže korišćenje bez pregrevanja.

Telefoni sa savitljivim ekranom nisu uređaji za svakoga i da li ćete se odlučiti za neki od ovih modela zavisi isključivo od vaših potreba i preferencija.

Ukoliko se pak odlučite za neki od sklopivih telefona, Samsung Galaxy Z Fold6 će biti jedan od boljih izbora na tržištu. Multitasking opcije i mogućnost da obavite mnogo zadataka, a da pri tom ne morate da palite računar, će privući mnoge.

Galaxy Z Fold6 je u maloprodaji dostupan po ceni od 245.000 dinara u boji Srebrne senke, ružičastoj i tamnoplavoj.


Autor: Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: