Android 6

01.09.2024.

15:45

Ako ste preuzeli ovu aplikaciju, obrišite je odmah

Stručnjaci za sajber bezbednost otkrili su mobilnu špijunsku aplikaciju koja cilja Android pametne telefone.

Izvor: Poslovni.hr

Ako ste preuzeli ovu aplikaciju, obrišite je odmah
Brian A Jackson / Shutterstock.com

Podeli:

Najnovije otkriće mobilnog spywarea, nazvano LianSpy, cilja Android pametne telefone u Rusiji.

Međutim, njegove nekonvencionalne metode praćenja podataka korisnika mogu se primeniti i u drugim regijama, što znači da bi svi korisnici Androida trebalo da budu na oprezu.

LianSpy je otkriven u martu 2024. godine, a aktivan je već duže vreme, delujući u senci najmanje tri godine, piše The Sun.

Za razliku od drugih spywarea, LianSpy zahteva od korisnika da preduzme određene radnje kako bi se u potpunosti pokrenuo i integrisao u korisnikov telefon.

Nakon pokretanja, malware proverava da li ima potrebne "dozvole" za korišćenje preklapanja, čitanje kontakata i pristup zapisima poziva.

Ako ih nema, spyware će "zatražiti" dozvolu od korisnika, maskirajući se kao sistemska aplikacija i aplikacija za finansijske usluge kako bi to postigao.

Najbolja zaštita – preuzimanje aplikacija iz zvaničnih izvora

LianSpy neće nestati uskoro, s obzirom na to da hakeri postaju sve sofisticiraniji kako se tehnologija razvija.

Međutim, postoji nekoliko ključnih koraka koje korisnici, posebno vlasnici Android telefona mogu preduzeti kako bi se zaštitili od špijunskog softvera.

Preuzimanje aplikacija samo iz zvaničnih prodavnica i kataloga dobar je početak, ali spyware ipak uspeva da se infiltrira čak i u njih.

Pravilo kojeg bi se trebalo pridržavati je da preuzimate samo aplikacije koje su vam potrebne i da osigurate da preuzimate aplikacije iz pouzdanih izvora, poput legitimnih kompanija ili brendova.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

23 h

Podeli: