Android 3

27.06.2024.

9:50

Oprez! Stariji Android telefoni imaju ovaj problem

Hakeri koriste snagu opasnog trojanca za napade na starije Android uređaje.

Izvor: Informacija.rs

Oprez! Stariji Android telefoni imaju ovaj problem
wisely / Shutterstock.com

Podeli:

Istraživači kompanije Check Point upozorili su na postojanje trojanca, kodnog imena "Rafel RAT" koji inficira starije Android telefone u najvećoj meri.

Ovi napadi mogu da dovedu do zaključavanja uređaja, nakon čega se od vlasnika zahteva ransomware i ucenjuju se da na Telegram pošalju poruku da bi rešili ovaj problem i da bi ponovo mogli da koriste uređaje.

Istaknuto je da više od 87% žrtava ovog trojanca koristi verzije Androida koje više ne dobijaju bezbednosna ažuriranja. Najzastupljenija verzija je Android 11 (21,4%), za koji je podrška ukinuta pre skoro pet meseci.

Skoro polovina Rafel RAT infekcija je pronađena na telefonima sa verzijama Androida od 6 do 10, dok Android 5 čini dodatnih 18%. Android 5 je objavljen pre devet godina, a podrška za ovaj OS je ukinuta još pre šest godina.

"Malver je razvijen za phishing napade. Koristi taktike obmane da manipuliše poverenjem korisnika i iskoristi njihove interakcije", upozorava se u izveštaju Check Pointa.

Brojne phishing operacije koriste ovu varijantu RAT-a pod maskom legitimnih aplikacija, kao što su Instagram ili WhatsApp, brojne platforme za e-trgovinu i antivirusne aplikacije itd.

Analiza uređaja žrtava otkrila je da ih je najviše u SAD, Kini i Indoneziji, navodi se u izveštaju. Većina žrtava ima Samsung telefone, a slede Xiaomi, Vivo i Huawei.

Da biste se odbranili od ovih napada, izbegavajte preuzimanja APK-a iz sumnjivih izvora, nemojte otvarati linkove u mejlovima ili SMS porukama i skenirajte aplikacije pomoću Play Protecta pre nego što ih pokrenete.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: