Aktuelno 1

26.10.2024.

15:33

Novi rekord u bežičnom prenosu podataka!

U Velikoj Britaniji, trenutna prosečna brzina u 5G mreži je 100 megabita u sekundi (Mb/s), a taj rekord je višestruko oboren.

Izvor: Revijahak

Novi rekord u bežičnom prenosu podataka!
Shutterstock/lumerb

Podeli:

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) nedavno su novom tehnologijom bežičnog prenosa podataka postigli brzinu od 938 gigabita u sekundi (Gb/s) u frekvencijskom spektru od 5 do 150 gigaherca (GHz). 

Podaci su tako prenošeni oko 9.380 puta brže od proseka postignutog u 5G mreži.

Kako objašnjavaju naučnici, u bežičnim mrežama podaci se obično prenose putem radiotalasa u uskom frekvencijskom rasponu. 

Wi-Fi i trenutni standard mobilne komunikacije 5G pretežno koriste niske frekvencije ispod 6 GHz. Međutim, zagušenje u ovom frekvencijskom području ograničava brzinu.

Prema publikaciji u časopisu "The Journal of Lightwave Technology", istraživači su slali informacije preko puno šireg raspona radio frekvencija. 

Po prvi put spojili su optičku i radiotehnologiju, a u budućnosti bi efikasnije korišćenje bežičnog spektra trebalo da pomogne u ispunjavanju sve veće tražnje za kapacitetom i brzinom mobilnih podataka.

Nova tehnologija prenosa podataka koristi inovativan pristup koji kombinuje postojeće elektronske komponente sa fotonikom. 

Sistemi elektronskog prenosa podataka najbolje rade u frekvencijskom rasponu od 5 do 50 GHz, dok fotonika, koja koristi svetlost za generisanje radijskih informacija, najbolje funkcioniše u rasponu od 50 do 150 GHz. 

Kako bi generisali emtiovane signale, istraživači su kombinovali elektronski digitalno-analogni odašiljač signala sa odašiljačem radiosignala koji se bazira na svetlosti. To im je omogućilo korišćenje frekvencijskog raspona od 5 do 150 GHz.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: