Aktuelno 0

26.10.2024.

11:00

Novo oružje: Vojska SAD puškom obara dronove na 180 metara udaljenosti VIDEO

Američki marinci testiraju novu tehnologiju kako bi ojačali svoju odbranu od pretnji bespilotnih letelica.

Izvor: Zimo

Novo oružje: Vojska SAD puškom obara dronove na 180 metara udaljenosti VIDEO
ZeroMark

Podeli:

Vojska SAD koristi ZeroMark napredni sistem kontrole vatre (FCS) za poboljšanje ciljanja jurišnom puškom putem automatizovanih prilagođavanja. Reč je o delu stalnih napora da se svakom američkom marincu osiguraju efikasne mogućnosti borbe protiv dronova.

Havajska 3. divizija marinaca nedavno je demonstrirala automatsku jurišnu pušku M27 opremljenu sistemom FCS uživo. ZeroMark, osnovan 2022. godine sa sedištem u Njujorku, nedavno je prikupio sedam miliona dolara za unapređenje svoje tehnologije protiv dronova.

ZeroMark FCS je alat koji pokreće veštačka inteligencija, koji poboljšava tačnost nišana i mogućnosti borbe protiv dronova, pružajući marincima prenosni alat za otkrivanje pretnji i odgovor na njih u stvarnom vremenu, navodi se u opisu objavljene fotografije 3. divizije marinaca, prenosi portal The War Zone.

Sistem koristi elektrooptičke kamere, LiDAR i mašinski "vid" za otkrivanje dronova, uz podršku softverskih algoritama. Međutim, ZeroMarkov motorizovani kundak izdvaja ga prilagođavanjem nišana na osnovu unosa senzora za preciznost i brzinu.

Mehanizovani kundak ne pomera vojnikovu ruku, već stvara virtualni obrt između položaja ramenog jastučića i držanja ruke, što stvara ugaonu promenu ose cevi, rekli su iz ZeroMarka. U suštini, ako usmerite pušku u smeru drona, sistem će učiniti ostalo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: