Aktuelno 0

24.10.2024.

14:05

Spreman "nadljudski kalkulator smrti": Da li biste hteli da vam kaže kad ćete umreti?

Stotine Britanaca koji odlaze u bolnicu uskoro bi mogli da dobiju otprilike datum kada će umreti - a sve to će računati AI pomoću tzv "kalkulatora smrti".

Izvor: Daily mail

Spreman "nadljudski kalkulator smrti": Da li biste hteli da vam kaže kad ćete umreti?
Shutterstock/Linda Parton

Podeli:

Koristeći rezultate jednog testa elektrokardiograma (EKG), koji traje nekoliko minuta i beleži električnu aktivnost srca, može da otkrije skrivene zdravstvene probleme koje lekari možda ne mogu da uoče. Program, nazvan AI-EKG procena rizika ili "AIRE", pokazao je u studijama da tačno identifikuje rizik od smrti u 10 godina nakon EKG-a, sa tačnošću do 78%.

Tehnologija će biti testirana u dve institucije u Londonu od sredine sledeće godine, ali stručnjaci se nadaju da će se koristiti u zdravstvenim službama u roku od pet godina.

Tehnologija "čita" rezultate EKG-a da bi otkrila obrasce u električnim signalima i analizirala genetske informacije iz strukture srca kako bi otkrila probleme kao što su problemi sa srčanim ritmom i srčana insuficijencija pre nego što se u potpunosti razviju. Zatim predviđa nivo rizika pacijenta, meren u godinama.

Podrazumeva se da će nekoliko stotina pacijenata biti regrutovano za prvo ispitivanje, a istraživanje objavljeno danas u časopisu "Lancet Digital Health" pokazalo je da AIRE takođe može da predvidi buduću srčanu insuficijenciju u skoro 80% slučajeva. 

U studiji, tim je obučio tehnologiju koristeći skup podataka od 1,16 miliona rezultata EKG testova od 189.539 pacijenata. Otkrili su da je sistem detektovao buduće ozbiljne probleme sa srčanim ritmom u tri četvrtine (76%) slučajeva, i buduću arterosklerotsku kardiovaskularnu bolest u 70% slučajeva.   

Lekari smatraju da će ovako biti informisani, ne samo o dijagnozi, već i o predviđanju čitavog niza zdravstvenih rizika, što znači da mogu da intervernišu na vreme (npr. da stave nekoga na dijetu, ili pristupe preventivnom tretmanu).

Dr Arunašis Sau, kardiolog u jednoj od bolnica gde će se ovo koristiti, rekao je da cilj koji ima "AIRE" nije da se razvije nešto što bi zamenilo doktore, već da se stvori nešto "nadljudsko".

"Dakle, ne da se zameni ili ubrza nešto što bi lekar mogao da uradi, već da se uradi nešto što lekar ne može prateći rezultate", dodao je on.

loader

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: