Aktuelno 5

24.10.2024.

8:02

Borba protiv Androida: Huawei predstavio svoj operativni sistem VIDEO

Huawei je okrenuo novu stranicu svoje istorije predstavivši operativni sistem HarmonyOS Next.

Izvor: Klix.ba

Borba protiv Androida: Huawei predstavio svoj operativni sistem VIDEO
Shutterstock/OleksSH

Podeli:

Ovo je zapravo prvi operativni sistem koji je Huawei razvio potpuno nezavisno od Androida, pa sada želi da prebaci sve svoje uređaje na svoj novi OS.

HarmonyOS Next će zasad koristiti aktuelne i buduće generacije Huawei uređaja u Kini, ali globalno lansiranje je već potvrđeno. Podržavaće širok spektar uređaja, od pametnih telefona, nosivih i kućnih uređaja, pa do kokpita automobila.

Huaweijev OS obećava besprekornu jedinstvenu arhitekturu između uređaja koji ga koristi, cloud i međupovezivost među uređajima različite forme.

Iz kompanije je potvrđeno da je 15.000 aplikacija deo HarmonyOS Next ekosistema, ali da će njihov broj postajati sve veći. Potvrđeno je i da prethodne generacije HarmonyOS-a trenutno koristi više od milijardu uređaja širom sveta. 

Huawei je uspeo da povceća brzinu uređaja za 30% i da smanji potrošnju energije u komunikaciji između softverskih modula za 20%, sudeći po njihovom saopštenju.

Huawei Share 2.0 obećava lako povezivanje i deljenje fajlova između uređaja, a kako su rekli, korisnici mogu da prebace 1,2 GB podataka između dva HarmonyOS Next uređaja za samo osam sekundi.

Trenutno je dostupna javna beta verzija HarmonyOS Nexta za korisnike u Kini, a lista podržanih uređaja uključuje Pure 70 seriju, Huawei Pocket 2 i MatePad Pro 11 (2024).

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: