Aktuelno 0

23.10.2024.

12:10

Zabrinuti zbog veštačke inteligencije

Preko 10.000 profesionalaca iz sveta umetnosti, muzike, filma, pozorišta podržali su peticiju koja želi da spreči kompanije da koriste autorske radove umetnika za obuku AI modela.

Izvor: Klix.ba

Zabrinuti zbog veštačke inteligencije
Profimedia

Podeli:

Među potpisnicima peticije se između ostalih izdvajaju Kazuo Išinguro, Kejt Mos, Maks Ričer, Kevin Bejkon, Rosario Doson. Njima su se pridružili i Tom Jork i Džulijen Mur.

Osnivač nevladine organizacije "Fairly Trained" i jedan od potpisnika peticije, Ed Njuton-Reks naveo je da postoje tri resursa koje AI kompanije koriste za izradu AI modela – a to su ljudi, računanje i podaci. Kao ključan problem naveo je to što veštačka inteligencija i kompanije nemaju dodira sa etikom i etičkim normama.

On se izričito protivi nepoštenom korišćenju podataka AI kompanija jer se time potcenjuje rad ljudi, njihovo pisanje, umetnost i muzika.

Takođe, grupa autora u SAD-u među kojima su Džon Grišam, Džodi Piku i Džordž RR Martin deo su grupe autora koji tuže kompaniju OpenAI zbog navodnog kršenja autorskih prava. Pojedini umetnici pokrenuli su tužbe protiv kompanija koje stoje iza generisanja fotografija, dok velike izdavačke kuće poput Sony Music, Universal Music Group tuže AI muzičke kreatore Suno i Udio.

Ovu peticiju osim navedenih pojedinaca potpisale su i organizacije i kompanije iz sfere kreativne industrije, gde se izdvajaju Američka federacija muzičara, Američki sindikat glumaca "SAG-AFTRA", Evropsko vieće pisaca i Universal Music Group.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: