Aktuelno 2

22.10.2024.

16:08

Veliki uspeh: Predstavljen revolucionarni novi laser

Švajcarski naučnici su razvili ultrakratke laserske impulse koji mogu da dostignu snagu i do 100 megavata, označavajući značajnu prekretnicu u laserskoj tehnologiji.

Izvor: Zimo

Veliki uspeh: Predstavljen revolucionarni novi laser
ilustracija: Shutterstock/Doug McLean

Podeli:

Ti impulsi, koji traju manje od pikosekunde, mogu da isporuče dovoljno snage za trenutno pokretanje, npr, 100.000 usisavača jednim impulsom. Čak i njihova prosečna postignuta izlazna snaga od 550W nadmašuje prethodne eksperimentalne rezultate za više od 50%.

Tim iz Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu ističe brojne potencijalne primene i nove revolucionarne tehnologije, uključujući visokoprecizna merenja, nadzor i napredne procese obrade. 

Postignuti napredak se vrti oko disk lasera sa kratkim impulsima, koji koriste ultratanke diskove s ugrađenim kristalima koji sadrže iterbijum (mekani, srebrnobeli metal), a njihov inovativni dizajn ima prefinjenu "replikujuću šupljinu" koja pojačava lasersko svetlo uz održavanje stabilnosti. 

Druga ključna inovacija je poluprovodno zasićeno apsorbujuće ogledalo (eng. Semiconductor Saturable Absorber Mirror ili SESAM), koje oblikuje laser u intenzivne kratke impulse. Tim je poboljšao tu komponentu ugradnjom tankog prozora od safira.

Tradicionalno, pojačanje laserskog svetla zahtevalo je više energije i veće uređaje van samog lasera. Nasuprot tome, ova nova tehnologija je i kompaktna i efikasna.

Istraživanje vezano za navedeno postignuće u laserskoj tehnologiji, objavljeno je u časopisu "Optica".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: