Aktuelno 2

22.10.2024.

19:16

Stiže sistem prepoznavanja lica – "za vaše dobro"

Kompanija Meta je odlučila da vrati tehnologiju prepoznavanja lica u svoje aplikacije.

Izvor: Kliks

Stiže sistem prepoznavanja lica – "za vaše dobro"
Shutterstock/metamorworks

Podeli:

Ova funkcija je pre više od tri godine "ugašena" zbog negativne reakcije javnosti, a sada će Meta početi da je primenjuje za Facebook i Instagram. 

Kako kažu, cilj je da se na ovaj način bore protiv prevara, ali i da pomognu korisnicima koji su izgubili pristup svojim nalozima. U prvom testu će se koristiti prepoznavanje lica za otkrivanje lažnih oglasa koji koriste lica slavnih i drugih javnih ličnosti.

"Ukoliko naš sistem detektuje da bi se moglo raditi o prevari koja uključuje lik javne osobe, iskoristićemo tehnologiju za prepoznavanje lica kako bismo uporedili lice iz oglasa sa fotografijama profila te javne ličnosti na Facebooku i Instagramu. Ako utvrdimo podudaranje, kao i da je oglas prevara, blokiraćemo ga", saopšteno je iz Mete.

Kompanija je već omogućila funkciju za manji broj javnih ličnosti, pa će u narednim nedeljama automatski da je uključuje i globalno. Međutim, pojedinci će imati mogućnost da odustanu od zaštite.

Meta već ima određene sisteme za proveru oglasa zbog potencijalnih prevara, ali ne uspeva uvek u tome jer mnoge legitimne kompanije koriste javne ličnosti za plasman svojih proizvoda.

"Ovo je proces u realnom vremenu, brži je i precizniji od manuelnog pregledanja", rekla je Monika Bikert, potpredsednica za politiku sadržaja u Meti.

Koristiće se i za povratak naloga

Pored toga, Meta takođe testira i alate za prepoznavanje lica kako bi rešila još jedan dugotrajni problem na Facebooku i Instagramu, a to je povratak naloga. 

Kompanija eksperimentiše sa opcijom "video selfie", koja omogućava korisnicima da ubace svoj snimak, nakon čega ga Meta upoređuje sa fotografijama njihovog profila u slučajevima kada korisnici imaju problem sa svojim zaključanim nalozima. 

Takođe, kompanija će koristiti alat u slučaju sprečavanja hakera da pristupe nalozima korišćenjem ukradenih pristupnih podataka.

U oba slučaja će Meta "odmah izbrisati" podatke prikupljene prepoznavanjem lica, koji se koriste za upoređivanje. Takođe, skeniranja se neće koristiti u druge svrhe, a javne ličnosti će moći da izaberu da li žele zaštitu od lažnih oglasa ili ne.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: