Aktuelno 0

22.10.2024.

11:05

Qualcomm predstavio svoj najmoćniji čipset: Evo koji telefoni ga prvi dobijaju

Qualcomm je zvanično predstavio Snapdragon 8 Elite, svoj najnoviji i najmoćniji čipset do sada.

Izvor: GSMArena

Qualcomm predstavio svoj najmoćniji čipset: Evo koji telefoni ga prvi dobijaju
Profimedia

Podeli:

Snapdragon 8 Elite je Qualcommov najnoviji čipset, namenjen vrhunskim Android telefonima naredne generacije.

Kako su ranije procurele informacije i sugerisale, čipset koristi Oryon CPU sa prilagođenom strukturom od osam jezgara (dva glavna jezgra sa 4.32 GHz taktom i šest jezgara za performanse sa taktom do 3.53 GHz).

Snapdragon 8 Elite je uparen sa vodećim 24MB L2 cache-om i podrškom za 5.300 MHz LPDDR5X RAM.

Novi procesor je kreiran u 3nm proizvodnom procesu kompanije TSMC i obećava poboljšanja za CPU performanse do 45%, kao i poboljšanu efikasnost od 44% u odnosu na svog prethodnika.

Na polju podrške za grafiku, Qualcom po prvi put koristi svoj prerađeni i poboljšani Adreno GPU koji donosi 40% poboljšanja u performansama i uštedi energije, uz bolje ray-tracing performanse.

Za veštačku inteligenciju je zadužen novi Hexagon NPU, koji obezbeđuje da se AI zadaci obavljaju 45% brže, uz poboljšane performanse po vatu. Qualcomm donosi svoj AI Engine uz multimodalnu Gen AI podršku.

Poboljšan je i sistem za fotografisanje, pa će buduće kamere na telefonima nuditi bolji HDR, prirodniji izgled kože, bolje boje neba, kao i poboljšane performanse autofokusiranja.

Tu je i Snapdragon X80 5G modem – prvi 5G modem with 6x downlink agregacijom, i AI-zasnovanom mmWave ekstenzijom. Novi modem je uparen sa FastConnect 7900 Mobile Connectivity System-om i prvi je koji kombinuje i-Fi 7, Bluetooth 5.4 i Ultra Wideband konekcije u jednom čipu.

Snapdragon 8 Elite čipset će pokretati predstojeće vrhunske Android telefone kompanija Asus, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, vivo, Xiaomi i drugih proizvođača.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: