Aktuelno 8

21.03.2024.

13:35

Prvi pacijent sa čipom u mozgu sada pokreće i računar pomoću svojih misli VIDEO

Prikazan je način na koji pacijent mislima pokreće kursor po ekranu laptopa i igra video-igre.

Autor: B92

B92
Prvi pacijent sa čipom u mozgu sada pokreće i računar pomoću svojih misli VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ranije ove godine Ilon Mask je objavio da je prvi čovek dobio Neuralinkov implantat u mozgu, kao deo kompanijiih prvih kliničkih testova.

Sada je kompanija objavila i kratak javni demo-snimak, koji pokazuje BCI (brain-computer interface) u akciji.

Lajvstrim demo-snimak na platformi Iks (X) pokazuje 29-godišnjeg Nolana Arboa, koji je ostao paralizovan od vrata nadole nakon saobraćajne nesreće pre osam godina.

U video-snimku Arbo objašnjava da je nakon operacije (za koju kaže da je bila "izuzetno laka") morao da nauči kako da razlikuje "zamišljene pokrete od stvarnih pokušaja pokreta", kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu.

On kaže da mu je implantat omogućio da igra šah i video-igru Civilization VI. Ističe da mu Neuralinkov implantat omogućava duže gejming sesije, kao i igranje onlajn. Implantat mu omogućava oko osam sati korišćenja, pre nego što je potrebno da se dopuni.

Arbo je u januaru postao prvi čovek u čiji mozak je ugrađen implantat. Neuralink je prethodno testirao BSI čip na životinjama.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: