Aktuelno 2

19.10.2024.

16:05

Intel i AMD okupljaju saveznike protiv Arma

Intel i Advanced Micro Devices (AMD) formiraće savetodavnu grupu kako bi osigurali funkcionisanje softvera na njihovim čipovima, odgovarajući na sve veći izazov Arm Holdingsa.

Izvor: Bug

Intel i AMD okupljaju saveznike protiv Arma
Shutterstock/TimeStopper69

Podeli:

Intel je izumeo računarsku arhitekturu x86, tehnologiju koja već 40 godina pokreće računare širom sveta. AMD licencira tehnologiju od Intela i takođe proizvodi čipove koristeći x86, takmičeći se sirektno sa Intelom prema dugotrajnoj pravnoj nagodbi.

Ali, tržišni udeo obeju kompanija smanjio je Arm, koji licencira konkurentsku arhitekturu  dizajnerima čipova za prenosne računare kao što su Apple i Qualcomm, kao i kompanijama kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet, koje ga koriste u data centrima. 

Deo Armovog uspona temelji se na odredbi iz njegovih ugovora, prema kojoj svi njegovi čipovi mogu da pokreću sav njegov softver, bez obzira na to ko je napravio čip. Nasuprot tome, Intel i AMD koriste istu temeljnu x86 tehnologiju u svojim čipovima, ali softver se ponekad mora prilagoditi kako bi radio u svim njihovim ponudama. 

Savetodavna grupa koju Intel i AMD formiraju trebalo bi ovo da promeni. Uz njih, u radu grupe učestvovaće Broadcom, Dell Technologies, Lenovo Group i Oracle kao članovi osnivači.

Grupa će okupiti hardverske i softverske kompanije kako bi dobili tehničke informacije za "bitne funkcije" za Intelove i AMD-ove čipove kako bi bili sigurni da su "dosledni i kompatibilni" u nizu namena.

Glavni izvršni direktor Intela Pet Gelsinger uveren je da je x86 tehnologiju moguće lako prilagoditi za korišćenje u, npr, novim prenosnim računarima sa AI funkcijama. Očekuje da će x86 proći kroz period prilagođavanja, proširenja i skalabilnosti sa mogućnostima koje veštačka inteligencija donosi.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: