Aktuelno 0

18.10.2024.

20:22

Uhapšen haker koji je ukrao 2,9 milijardi podataka

Savezna policija Brazila uhapsila je hakera povezanog sa napadom tokom kog je ukradeno 2,9 milijardi osetljivih ličnih podataka građana te zemlje.

Izvor: B92

Uhapšen haker koji je ukrao 2,9 milijardi podataka
Shutterstock/Max Acronym

Podeli:

Među ukradenim podacima su i brojevi socijalnog osiguranja ("SSN" - važni kao što je kod nas JMBG). Podaci ukradeni u tom napadu stavljeni su na prodaju na dark vebu u aprilu, a osoba koja ih je objavila potpisuje se kao "USDoD".

Kako je preneo sajt Bleeping Computer, brazilska policija je saopštila da je haker uhapšen i da je prodavao podatke na dva mesta, a sam se hvalio i kako je ukrao lične podatke 80.000 članova FBI programa "InfraGard".

Istraživači bezbednosti u Atlasu kreirali su alat za pretragu procurelih zapisa i rekli za PCMag da je u pitanju oko 272 miliona SSN-ova, zajedno sa čak 600 miliona telefonskih brojeva. 

Kompanije koje su bile zadužene za čuvanje ovih podataka podnele su zahtev za bankrot ranije ovog meseca, jer su se suočile sa gomilom tužbi i potencijalnih novčanih kazni.

"Osoba pod istragom mora da odgovara za krivično delo, uz povećanje kazne za komercijalizaciju dobijenih podataka", navodi se u saopštenju savezne policije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: