Aktuelno 2

18.10.2024.

10:51

Vojska SAD još snažnija: Uspešan test nove podmornice FOTO/VIDEO

Podmornica Orca eXtra Large Uncrewed Undersea Vehicle (XLUUV), koja pripada Američkoj mornarici, uspešno je obavila dvodnevnu misiju bez prisustva posade.

Izvor: Kliks

Vojska SAD još snažnija: Uspešan test nove podmornice FOTO/VIDEO
Boeing

Podeli:

Podmornicu Orca je proizvela kompanija Boeing, potpuno je autonomna, a tokom misije je isplovljavala nekoliko puta kako bi napunila bateriju. Tokom misije su demonstrirane napredne mogućnosti, kao što je obavljanja misija na udaljenim lokacijama.

Orca je najveća UUV podmornica, njen kapacitet energije joj omogućava domet od 6.500 nautičkih milja, odnosno nešto više od 12.000 kilometara, uz gotovo neograničen spektar kada je reč o teretu i misijama. 

Zapremina i energetski kapacitet važni su faktori za XLUUV, a što je najvažnije, za niz misija koje može obaviti. Manje UUV podmornice mogu delimično ponuditi istu nosivost, ali su ograničenije kada je reč o izdržljivosti i dometu.

Napredna autonomija Orce omogućava podmornici, naime, da deluje efikasno u čistim i zagušenim vodama bez fizičkog ljudskog kontakta. Zahvaljujući svom velikom dometu može da obavlja duge operacije, sama isplovljava i vraća se u pristanište, tako da joj nije potrebno pomoćno plovilo.

Podmornica je duga 15,5 i široka 2,6 metara, a veličina utovarnog prostora iznosi nešto više od 10 metara i može da nosi do 8 tona.

Njen navigacioni sistem poseduje Inertial Navigation Unit, koji pokreće hibridna kombinacija baterije i dizelskih generatora.

Zahvaljujući hibridnom dizel-električnom sistemu, podmornica, kako kaže proizvođač, može da ostane pod vodom ako treba i mesecima, a može da se kreće brzinom od 3 čvora, odnosno 5,6 km/h.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: