Aktuelno 0

20.10.2024.

8:15

Srpski superračunar dobija nadogradnju početkom 2025. godine

Prva nadogradnja srpskog superračunara uslediće početkom naredne godine, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Izvor: Tanjug

Srpski superračunar dobija nadogradnju početkom 2025. godine
ilustracija: Shutterstock/Caureem

Podeli:

Srbija je 2021. osnovala Institut za AI koji sada ima preko 60 istraživača i svoju nacionalnu platformu za razvoj AI superračunara koji se nalazi u Državnom data centru u Kragujevcu, podsetio je Jovanović na Biznis forumu u okviru Postevrope u Beogradu.

Kako kaže, superračunar besplatno koriste univerziteti, instituti i domaće startap kompanije u okviru načno-tehnoloških parkova. 

"Prva nadogradnja superračunara će stići početkom naredne godine, koji će biti sedam puta brži od postojećeg, a druga nadogradnja stiže krajem naredne godine, kada ćemo imati ubedljivo najjači superračunar namenjen za razvoj AI u širem regionu", rekao je on.

Jovanović je rekao da će Srbija u narednom periodu dobti jedan od najvažnijih strateških dokumenata, novu strategiju o razvoju AI za period do 2030. godine, koji predstavlja kontinuitet u daljoj modernizaciji.

"Institut za AI je razvio softver automatski analizira i rangira mamografske snimke po stepenu prioriteta, aplikacija na snimku pokazuje regiju koja je sumnjiva i time objašnjava na osnovu čega je algoritam AI doneo zaključak da postoji problem a time se radiolozima omogućava da prvo pogledaju najprioritetnije snimke", naveo je Jovanović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: