Aktuelno 0

16.10.2024.

11:01

Istorija prevare: Od Mehaničkog Turčina do Teslinog Optimusa FOTO/VIDEO

Ilon Mask je na poslednjem Tesla događaju izveo Optimus robote na scenu, a prema mnogim izveštajima ove mašine nisu bile autonomne kao što je najavljeno.

Izvor: mashable

Istorija prevare: Od Mehaničkog Turčina do Teslinog Optimusa FOTO/VIDEO
Profimedia/John Ricky / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Društvene mreže preplavili su izveštaji koji govore o tome kako je Teslinim robotima zapravo upravljano daljinski, ali "lažne" autonomne mašine ne bi bile nikakva novost.

Sajt "Mashable" napravio je kratak pregled istorije lažnih demonstracija, a u nastavku teksta slede neki od najpoznatijih primera.

Mehanički Turčin

Ovaj mehanički šahista (u kom se zapravo krio pravi majstor) potiče iz 19. veka. Bio je pravi hit, a tajna o tome da kako radi je čuvana više od 80 godina.

Kreator originalnog Turčina, Volfgang fon Kempelen, bio je pravi stimpank pronalazač koji je 20 godina radio kako bi napravio iluziju da njegov "robot" zapravo priča.

Koliko je mogao, izbegavao je demonstracije proizvoda, ali je morao da "poklekne" kad je shvatio da može veoma dobro da zaradi. Nakon što je preminuo, jedan muzičar je kupio Turčina i nastavio sa prevarom.

Neki od onih koji su se nazvali "pronalazačima robota" zapisali su da "što lažnije izgleda, to ljudi više veruju u njega".

Profimedia

"Zlatni put" Stiva Džobsa

Suosnivač kompanije Apple, Stiv Džobs, lažirao je pokoju stvarčicu tokom predstavljanja iPhone uređaja u januaru 2007. godine.

S obzirom na to da je Džobs hteo da ostavi najbolji mogući utisak, morao je da koristi nekoliko prototipa tokom prezentacije, koji su svi bili dizajnirani da prate "zlatni put".

Ovaj "zlatni put" zapravo je bio niz akcija koje je Džobs izvodio na telefonu, a pošto je bio dobro uvežban gledaocima je izgledalo kao da ove radnje nisu unapred određene.

Profimedia

Koga zove Google asistent?

Ovih dana, Google tvrdi kako je "krenuo da koristi AI pre nego što je AI bio kul" - ali izgleda kao da se to odnosi i na lažne demonstracije.

Na prezentaciji Google I/O 2018, šef kompanije Google Sundar Pinčaj demonstrirao je glasovnog AI asistenta koji je navodno zvao lokalni frizerski salon i lokalni restoran kako bi rezervisao termine.

Malo nakon toga, sajt Axios doveo je u pitanje ko se zapravo nalazio s druge strane slušalice, jer kako su pisali "nijedan od lokala na tom području se ne javlja tako na telefon". Google nije odgovorio ni na jedno pitanje u vezi sa ovim.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: