Aktuelno 3

15.10.2024.

19:24

Objavljen prvi deo 3D mape svemira VIDEO

Objavljen je prvi deo najveće 3D mape svemira ikada stvorene, koji prikazuje 14 miliona galaksija, uz desetine miliona zvezda u Mlečnom Putu.

Izvor: Tanjug

Objavljen prvi deo 3D mape svemira VIDEO
ESA

Podeli:

Misija "Euklid", koju je 2023. godine pokrenula Evropska svemirska agencija (ESA) uz podršku NASA, poslala je svoje prve snimke u novembru te godine i u maju 2024, prenosi Gardijan. 

Cilj "Euklida" je bio da omogući stvaranje 3D mape svemira u vremenu i prostoru kako bi se razjasnila njegova evolucija i osvetlili misteriozni fenomeni poput tamne energije i tamne materije, koji zajedno čine 95 odsto svemira.

Očekuje se da će završena mapa obuhvatiti trećinu neba tokom šest godina posmatranja i da će obuhvatiti milijarde galaksija na udaljenosti do 10 milijardi svetlosnih godina.

Profesor sa Univerziteta u Londonu Met Pejd, naglasio je da pre "Euklida" niko nije napravio sliku tako velikog područja neba u tako visokoj rezoluciji.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: