Aktuelno 0

15.10.2024.

11:45

Telefon vam se usporio? Vreme je za mali servis koji možete sami da obavite

Telefonima je, s vremena na vreme, potrebno malo pažnje i nege. Ali, ne morate da posećujete konkretan servis, već "malo" servisiranje možete da obvite i samostalno, kod kuće.

Izvor: B92

Telefon vam se usporio? Vreme je za mali servis koji možete sami da obavite
Sergii Sobolevskyi / Shutterstock.com

Podeli:

Mobilni telefoni se vremenom i učestalošću korišćenja uspore. Za to je jednim delom odgovorna količina podataka koju skladištimo u uređaj, a delom su to i aplikacije koje se instaliraju.

To ne znači, naravno, da je potrebno da odmah kupite novi telefon kada se aktuelni uspori. Možete da ga oporavite samostalno, pomoću "mini servisa" koji ćete sami odraditi.

Prvi korak u ovom poduhvatu bi trebalo da bude spoljašnje čišćenje telefona.

Ukoliko na telefonu imate zaštitnu masku – uklonite je i dobro prebrišite uređaj suvom krpom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Posebnu pažnju posvetite slotovima za punjenje, zvučnik i mikrofon. 

Redovno brišite sve aplikacije koje ne koristite. Android s vremena na vreme upozorava koje aplikacije niste dugo koristili i onemogućiće im pristup važnim podacima. Međutim, možete i sami ukloniti nepotrebne aplikacije tako što ćete u podešavanjima pronaći opciju Applications sa spiskom svih aplikacija (uključujući i one koje niste skoro koristili). Tu možete ukloniti nepotrebne aplikacije.

Postoji i jednostavan način da se rešite dokumenata koji su se vremenom nakupili u vašem telefonu, koji su vam nekada na kratko bili potrebni ili korisni, a sada više nisu od koristi. Možete da ih uklonite odlaskom u Documents/Files/File Manager i slično.

Pregledajte šta sve imate u delu Downloads/Preuzimanja, gde se nalaze svi dokumenti koje ste ikada preuzeli na svoj telefon. Pregledajte dokumente i obrišite one koji vam više nisu potrebni. Isto važi i za Photos za fotografije i galerije i uklonite sve one mutne ili loše fotografije koje su nastale tokom vremena.

Optimizujte svoj uređaj uključivanjem opcije za optimizaciju koju ima gotovo svaki moderan telefon. To će zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini, detektovaće povećanu potrošnju baterije, a proveriće i da slučajno niste negde pokupili neku zlonamernu aplikaciju.

Ako želite da sačuvate bateriju, uključite tamni način rada (dark mode). Ova opcija se nalazi u podešavanjima (Settings) u okviru opcija ekrana/Display. 

Na kraju, uđite u podešavanja, odaberite opciju Privatnost/Privacy i tamo pronađite opciju Permissions Manager. Prođite svaku kategoriju kako biste videli koje aplikacije imaju pristup kom delu vašeg telefona i podataka.

Možete da odaberete jednu od tri opcije – da uskratite dozvolu, date dozvolu samo jednom kada je aplikacija u upotrebi ili date dozvolu za stalni pristup apliakcije uređaju. Preporuka je da dajete dozvolu samo jednom ili samo kad je ta aplikacija u upotrebi, kako biste smanjili mogućnost zloupotrebe. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: