Aktuelno 0

15.10.2024.

10:20

Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Google se okreće nuklearnoj energiji, koja bi kompaniji trebalo da pomogne u pokretanju i napajanju njenih AI data centara.

Izvor: Engadget

Google gradi sedam nuklearnih elektrana
Petr Nad / Shutterstock.com

Podeli:

Američki gigant je saopštio da će se udružiti sa startapom Kairos Power za izgradnju sedam malih nuklearnih reaktora u SAD. Cilj sporazuma je dodavanje 500 megavata nuklearne energije iz malih modularnih reaktora (SMR) do kraja decenije. Očekuje se da će prvi početi sa radom do 2030. godine, dok će ostatak stići do 2035. godine.

To je prvi korporativni dogovor o kupovini nuklearne energije od SMR-ova. Mali modularni reaktori su manji od postojećih reaktora. Njihove komponente se grade u fabrici, a ne na licu mesta, što može pomoći u smanjenju troškova izgradnje u poređenju sa fabrikama u punom obimu.

Biće potrebno da američka nuklearna regulatorna komisija odobri Kairosu projektne i građevinske dozvole za ove planove. Startap je već dobio odobrenje za demonstracioni reaktor u Tenesiju, sa onlajn datumom koji je planiran za 2027. 

Dve kompanije nisu objavile finansijske detalje aranžmana. Google kaže da će struktura ugovora pomoći da se smanje troškovi i da se ranije omogući energija za mrežu.

Ekspanzija veštačke inteligencije – kao i ogromna količina energije koja je potrebna za data centre – doveli su do nekoliko sporazuma između velikih tehnoloških kompanija i nuklearne industrije. U septembru, Microsoft je sklopio sporazum sa Constellation Energy da se pogon fabrike Three Mile Island u Pensilvaniji vrati na mrežu. U martu, Amazon je kupio data centar na nuklearni pogon od Talen Energy-ja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: