Aktuelno 2

14.10.2024.

21:00

Robot po prvi put dirigovao simfonijskim orkestrom VIDEO

Muzičari Drezdenskog simfonijskog orkestra nastupili su u nedelju pod upravom robota.

Izvor: Tanjug

Robot po prvi put dirigovao simfonijskim orkestrom VIDEO
Profimedia

Podeli:

Robot je dirigovao uz pomoć tri zglobna kraka dizajnirana u saradnji sa lokalnim tehničkim univerzitetom.

Robot sa tri zglobne ruke, dizajniran da imitira čoveka, od kojih je svaka držala palicu koja podseća na svetlosne mačeve iz filma "Ratovi zvezda", a izvedena je muzika komponovana specijalno za njega, preneo je Figaro.

Svoje tri ruke robot je koristio da odvojeno vodi tri dela orkestra, što ne bi bilo moguće sa jednim ljudskim dirigentom. 

Nemački kompozitor Andreas Gundlah, koji je komponovao delo koje je izvedeno uz pomoć robota dirigenta rekao je da su ga za ideju za robota inspirisali naučnici sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu koji razvijaju "kobote", ili "kolaborativne robote", koji nisu namenjeni da zamene ljudska bića, već da rade sa njima.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

12 h

Podeli: