Aktuelno 0

14.10.2024.

18:15

"To je totalno s*anje"

Čovek, koji se smatra kumom veštačke inteligencije, ima zanimljivo mišljenje o AI tehnologijama.

Izvor: B92

"To je totalno s*anje"
Profimedia/Ron Sachs/CNP

Podeli:

Jan LeKun, koji se smatra pionirom ili kumom AI tehnologija, ne smatra da je veštačka inteligencija na ivici da postane inteligentna.

LeKun – koji je profesor na Univerzitetu u Njujorku, viši istraživač kompanije Meta i dobitnik prestižne A.M. Turning nagrade – ranije je već bio otvoreno skeptičan po pitanju veštačke inteligencije. On je ranije tvitovao da pre nego što se zabrinemo o kontroli super-inteligentne veštačke inteligencije, potrebno je "da prvo imamo početak nagoveštaja dizajna sistema pametnijeg od kućne mačke".

On je svoj stav dodatno pojasnio u intervjuu za Wall Street Journal, gde je odgovorio na pitanje o tome da li bi AI mogao da postane dovoljno pametan da predstavlja pretnju za čovečanstvo.

"Moraćete da mi oprostite na rečniku, ali to je totalno s*anje", istakao je LeKun.

LeKun tvrdi da današnjim velikim AI jezičkim modelima (LLM) nedostaju neke ključne sposobnosti na nivou mačke, kao što je uporno pamćenje, rezonovanje, planiranje i razumevanje fizičkog sveta.

Po njegovom mišljenju, LLM samo pokazuju da "možete da manipulišete jezikom i da ne budete pametni", i da oni nikada neće dovesti do prave veštačke opšte inteligencije (AGI).

ističe se da LeKun nije potpuni AGI skeptik, ali prema njegovom mišljenju biće potrebni novi pristupi da bi se ostvario napredak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

9 h

Podeli: