Aktuelno 0

17.10.2024.

16:00

Priča za Holivud: Kako FBI mami kriminalce

Prva istraga tzv. "pump and dump" šeme na američkom tržištu kriptovaluta rezultovala je hapšenjima i gašenjem prevarantskih altcoina, a veoma je zanimljiv i način na koji su istražioci došli do počinilaca.

Izvor: Bug

Priča za Holivud: Kako FBI mami kriminalce
Dzelat / Shutterstock.com

Podeli:

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i okružno tužilaštvo u Masašusetsu prošle nedelje su objavili optužnice protiv brojnih osoba i kompanija iz američkog finansijskog sektora. Svi oni bavili su se kriptovalutama, a optuženi su da su se ponašali protivzakonito kako bi manipulisali tržištem, stvarali utisak veće aktivnosti i na kraju naveli lakoverne ulagače na kupovinu raznih altcoina, manje poznatih i praktično bezvrednih kriptovaluta.

To su prve optužnice usmerene ka akterima na kriptotržištu za manipulisanje na ovaj način, kroz šeme poznate na tradicionalnim berzama više od jednog veka. Preko svojih market mejkera, što je uloga prisutna na svim većim svetskim berzama, oni su veštaćki naduvali obim trgovine odabranom digitalnom imovinom, međusobno su prodavali te altcoine po veštački podignutim cenama, sve kako bi stvorili utisak žive tržišne aktivnosti. Tako su privlačili eksterne ulagače na kupovinu, da bi im po višim cenama prodali nešto zapravo bezvredno.

Pump and dump

Šema je poznata kao pump and dump, a zbog sprovođenja niza takvih aktivnosti optuženo je ukupno 18 pojedinaca i kompanija. Međutim, od same optužnice za dela, za koja je ionako već godinama jasno da se sprovode u kriptosvetu, zanimljiviji je način na koji su istražioci došli do počinilaca. Za tu namenu su, naime, u FBI-ju kreirali sopstveni altcoin, nazvan NexFundAI, koji su pustili u promet uz nekoliko saradnika, svedoka-pokajnika u tom slučaju.

Praćenjem trgovanja i veštačkog podizanja cene, istražioci su uspeli da identifikuju veliki broj ilegalnih aktivnosti market mejkera, među kojima se ističu kompanije ZMQuant, CLS Global i MyTrade. S nekim od njih uspeli su i da se uživo sastanu i ugovore poslove, pri čemu su se oni hvalili da su u stanju da izvedu pump and dump pšemu korišćenjem trgovačkih botova na raznim berzama i tako zavaraju kupce i ostvare profit za programera kriptovaluta.

U sklopu akcije istražioci su uspeli da zaplene i oko 25 miliona dolara zarađenih na opisani način. To su sredstva koja bi trebalo da budu vraćena prevarenim ulagačima. Kao rezultat sudske akcije ugašeno je i 60-ak različitih altcoina, korišćenih za slične manipulacije. FBI sada poziva sve, koji su u prethodnim mesecima trgovali njihovim i ostalim izmanipulisanim kriptovalutama, da im se jave kako bi mogli da dobiju odštetu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: