Aktuelno 0

13.10.2024.

14:15

Nikada se ne povezujte na Wi-Fi na ovim mestima

Sigurno ste se nekada povezali na internet u tržnom centru ili hotelu, ne razmišljajući o to me da li to ugrožava vaše privatne podatke. Ali, evo zašto je to greška.

Izvor: B92

Nikada se ne povezujte na Wi-Fi na ovim mestima
fizkes / Shutterstock.com

Podeli:

Ovakvo povezivanje na Wi-Fi nije bezazleno. Bežični internet je u današnje vreme suda prisutan – ima ga u gotovo svim ugostiteljskim objektima u u kojima često boravite. Dok pregledate novosti i sajtove na telefonu uz jutarnju kafu u kafiću – možda vas posmatra haker.

Hoteli takođe mogu da budu opasni, iako prijava na internet u njima naizgled deluje bezbedno. Otmeni hotel čak može da bude manje bezbedan od lokalnog motela. Hakeri često kreiraju lažne bežične mreže, sličnog imena kao hotelski Wi-Fi, nakon čega čekaju žrtvu da se uloguje.

Nakon povezivanja korisnika na internet, hakeri mogu lako da instaliraju zlonamerni softver i viruse, koji će im omogućiti pristup svim podacima "žrtve". U tu zamku ne upadaju samo gosti hotela već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu.

Ukoliko planirate da se povežete na internet u obližnjem šoping molu, bitno je da obratite pažnju na ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, saznajte tačno ime – kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop. Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto važi i kada unosite bitne šifre ili pristupate bitnim profilima na mreži.

Potrebno je da obratite pažnju i na gradski Wi-Fi, koji se nalazi na određenim mestima (park, trg i slično) , kao i onaj u prevozu. Takav internet u najvećem broju slučajeva nije brz i može da pravi probleme, pa samim tim ništa ne gubite. Ako je besplatna gradska mreža spora, to znači da je na nju "nakačen" preveliki broj korisnika ili je možda ruter preuzeo haker, što predstavlja gori scenario. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: