Aktuelno 2

13.10.2024.

20:00

Pokrenuto "veliko čišćenje", a evo ko je glavni krivac

WikiProject AI Cleanup predstavlja projekat ssradnje nekoliko urednika sadržaja s najpopularnije svetske internet enciklopedije, kako bi je očistili od loših tekstova napisanih uz pomoć veštačke inteligencije.

Izvor: Bug

Pokrenuto "veliko čišćenje", a evo ko je glavni krivac
Photo Oz / Shutterstock.com

Podeli:

Grupa urednika, koji pišu i uređuju članke za Wikipediju, objavila je "rat" lošem sadržaju nastalom uz pomoć jezičkih alata na toj internet enciklopediji.

Njihova WikiProject AI Cleanup kolaboracija je nedavno pokrenuta s ciljem čišćenja sadržaja enciklopedije od objektivno lošeg sadržaja, bez citiranih izvora i upitne korisnosti.

Ne radi se o zabrani

Jezički modeli po pravilu ne kreiraju kvalitetan sadržaj, kakav bismo očekivali na enciklopediji, ne paze na tačnost i proverene izvore, skloni su halucinacijama i pisanju netačnih informacija uz visoku dozu samopouzdanja. Tome nije mesto na Wikipediji, kažu pokretači ovog projekta, pa navode svoje ciljeve:

  • Identifikovati tekstove koje je napisala veštačka inteligencija i proveriti prate li pravila Wikipedije. Sve tvrdnje bez izvora, verovatno netačne, potrebno je ukloniti;
  • Prepoznavanje slika koje je generisala veštačka inteligencija i obezbeđivanje njihove odgovarajuće upotrebe;
  • Praćenje rada urednika koji koriste AI, a koji možda ne shvataju njegove nedostatke kao alata za pisanje članaka.

Ali, na stranicama projekta napominje se i da cilj nije da se uvedu restrikcije ili zabrani rad veštačke inteligencije na Wikipediji, već samo da se poveća kvalitet njenog sadržaja. Ako je rezultat kvalitetan, prihvatljiv i koristan, s navedenim stvarnim i izvorima koje je moguće poveriti, ostaće dostupan. 

Projekat poziva sve zainteresovane autore i urednike da se priključe njihovoj inicijativi, koja je već istakla više desetina korisnika, čiji doprinos Wikipediji mora da se revidira, kao i članaka za koje se sumnja da su nastali uz pomoć AI alata, pa moraju da budu pažljivo pregledani.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: