Aktuelno 2

12.10.2024.

12:53

Prodajete stari telefon? Evo koji modeli najmanje gube na vrednosti

Ako želite da prodate svoj stari telefon nakon kupovine novog, evo nekoliko saveta koje bi trebalo da poslušate.

Izvor: Zimo

Prodajete stari telefon? Evo koji modeli najmanje gube na vrednosti
Tanjug/AP Photo/Pamela Smith

Podeli:

Rezultati istraživanja Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) za 2023. godinu pokazuju da će iPhone vlasnici češće prodati ili zameniti svoje telefone nakon kupovine novog modela u odnosu na Androide. 

Tako će čak 41% njih iPhonea prodati ili zameniti stari model u odnosu na samo 17% vlasnika Androida, a razlog je jasan - Apple telefoni imaju bolju prodajnu vrednost, odnosno gube manje na ceni u odnosu na Androide.

Više od polovine (53%) vlasnika Androida zadržava svoje stare telefone, što je 13% više u odnosu na iPhone korisnike, dok se 30% vlasnika Androida rešilo starog telefona, a isto je učinilo i 19% vlasnika onih koji prodaju iPhone.

Na Tech Spotu podsećaju i na raniji izvještaj SellCella, prema kom je iPhone 15 Pro Max (256 GB) zadržao najveću vrednost nakon tri meseca od predstavljanja, a na tom spisku dominiraju modeli iPhone 15 serije. 

Vrednost modela 15 Pro Max pala je za 18%, dok je vrednost najboljeg Androida prema toj kategoriji, modela Samsung Galaxy S23 Plus (256 GB) pala za 35% u istom periodu.

U proseku, modeli iz serije iPhone 15 gube gotovo 28% vrednosti nakon predstavljanja, dok je ta brojka za modele iz serije Galaxy S23 nešto veća od 44%. 

Sveukupno, zaključuje se u istraživanju, Apple iPhone čini se boljom investicijom u odnosu na Android telefone.

Iako bi taj podatak nekima mogao biti važan, jasno je da većini neće biti presudan, pa mnogi vlasnici Androida ne žele da zamene svoje uređaje i operativni sistem koji koriste godinama.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: