Aktuelno 8

12.10.2024.

11:35

Google vas špijunira: "Šalje lokaciju na 15 minuta"

Zabrinuti ste da vas telefon špijunira, deli vaše podatke i lokaciju, a da niste toga svesni? Novi izveštaj će vas još više alarmirati.

Izvor: CyberNews

Google vas špijunira: "Šalje lokaciju na 15 minuta"
Ridhwan Fauzi / Shutterstock.com

Podeli:

"Ne možete reći 'ne' nadzoru koji vrši Google", upozorava istraživački tim Cybernews, opisujući tajni tok podataka za koji kažu da se neprekidno prenosi sa novog telefona na Google servere. 

Dodaju i da "telefon povremeno pokušava da preuzme i pokrene novi kod, potencijalno praveći bezbednosne rizike".

Tim Cybernewsa je uzeo "potpuno novi Pixel 9 pro XL sa novim Google nalogom i podrazumevanim podešavanjima" i rutovao ga da bi omogućio presretanje podataka.

Tim je "proksimirao ulazni i odlazni saobraćaj i koristio prilagođeni bezbednosni sertifikat za dešifrovanje i ispitivanje komunikacija", iako je rutovanje telefona onemogućilo neke funkcije i tako presretnuti podaci nisu bili potpuni.

Pošto je testiranje obavljeno sa novim, podrazumevanim nalogom, tim nije testirao da bi video efekat koji korisnik može da promeni u podešavanjima privatnosti i bezbednosti. 

Međutim, kod browsera i aplikacija, s obzirom na to da većina korisnika ostavlja uglavnom podrazumevana podešavanja, imperativ je da one nude dobar stepen vanredne zaštite. To ovde nije slučaj.

"Svakih 15 minuta, Pixel 9 Pro XL šalje paket podataka kompaniji Google. Uređaj deli lokaciju, adresu mejla, broj telefona, status mreže i drugu telemetriju, čak i kad GPS nije uključen", piše u izveštaju.

Podeli:

Tagovi

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: