Aktuelno 1

12.10.2024.

8:10

Počinje nova era: eSIM je spreman za osvajanje tržišta

Najnoviji izveštaj CCS Insight Spotlight ukazuje na ogroman potencijal za korištenje eSIM-a u pametnim telefonima.

Izvor: Bug

Počinje nova era: eSIM je spreman za osvajanje tržišta
BestForBest / Shutterstock.com

Podeli:

Izveštaj naglašava da će ta tehnologija doneti značajne promene u načinu na koji se korisnici povezuju s pružaocima mobilnih usluga i upravljaju svojim mobilnim pretplatama.

Ključan je bio, naglašava CCS Insight, dolazak prvog iPhone-a samo sa eSIM-om za američko tržište 2022. godine. To operaterima u svetu nije ostavilo izbor nego da prihvate eSIM tehnologiju.

eSIM ekosistem već je dobro razvijen; 800 operatera u svetu do sada podržava tu tehnologiju i postoji više od 200 uređaja koji podržavaju eSIM. Ali, iako je usvajanje poraslo za više od 150% u 2023. godini, analiza CCS Insighta pokazuje da još uvek predstavlja mali deo ukupnih globalnih mobilnih pretplatnika, sa samo 150 miliona, u poređenju s 8,9 milijardi mobilnih pretplatnika širom sveta.

Izveštaj ukazuje da donedavno mnogi telekom operateri nisu bili voljni da podrže eSIM u pametnim telefonima, plašeći se priznavanja važnosti velikim tehnološkim rivalima, podsticanja nove konkurencije i gubitka prihoda od roaminga.

Ali, tehnologija koju je podstakao Apple, i uz sve veću podršku proizvođača uređaja s Android operativnim sistemom, broj kompatibilnih mobilnih telefona više će se nego udvostručiti – s jedne milijarde na kraju 2023. na 2,5 milijardi 2028. godine. U istom periodu, očekuje se da će učešće globalne prodaje pametnih telefona koji podržavaju eSIM tehnologiju rasti s nešto više od četvrtine (27%) na više od polovine (56%).

Appleovo podsticanje eSIM tehnologije doveo je Severnu Ameriku u rano vođstvo u eSIM-u. Regija već ima više od polovine svih globalnih eSIM korisnika, s 50 različitih pružalaca usluga koji podržavaju tehnologiju. Sada se od proizvođača Android uređaja očekuje ubrzanje prihvatanja tehnologije. To uključuje vodeće kineske brendove, koji su do sada uveli eSIM samo na ograničenom broju međunarodnih modela zbog propisa koji zabranjuju tehnologiju na njihovom domaćem tržištu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: