Aktuelno 1

10.10.2024.

11:10

"Pokrali su mi sve, štedeo sam za kuću": Žrtva hakera upozorava druge da ih ne "ojade"

Često pišemo o opasnostima krađe podataka na internetu, a posledice toga vide se i na ovom primeru.

Izvor: B92

"Pokrali su mi sve, štedeo sam za kuću": Žrtva hakera upozorava druge da ih ne "ojade"
Nick Rostov / Shutterstock.com

Podeli:

Metju Šo, nastavnik hemije, doživeo je neprijatno iznenađenje tokom svog godišnjeg odmora u engleskom gradu Kornvolu.

Šo je, naime, otišao na odmor sa suprugom, a iznenadio se kada mu je na telefon iznenada stiglo obaveštenje da je upravo potrošio hiljade funti na noćenje u hotelu.

Par je panično pohitao nazad kući kako bi rešili problem, a Šou je banka rekla da je haker, koji je njegove podatke našao na dark vebu, potrošio 3.500 funti (nešto više od 4.000 evra).

"Kada sam dobio obaveštenje pomislio sam 'o bože, šta je ovo', jer nisam ništa slično pokušavao. Sav novac mi je pokraden - sve što smo štedeli je otišlo", rekao je on za Mirror.

Banka mu je, srećom, vratila novac, a Šo kaže da je od tada promenio šifre i načine za pristup, ali da je bar još šest ili sedam puta dobio obaveštenje kako neko želi da se uloguje u njegov nalog.

Najveća promena koju je napravio jeste dvofaktorska autentifikacija koju je postavio za svoj mejl, što ranije nije imao.

"Mislite da neće vama da se desi, sve dok se zaista i ne desi. Ako mogu da utičem bar na jednu osobu (da obrati više pažnje), to mi je dovoljno", istakao je Šo.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: