Aktuelno 4

10.10.2024.

8:14

Amerika pravi futuristički vojni avion: Ne treba mu pista, leti do 833 km/h FOTO

Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) ima novi program istraživanja, čiji je cilj da se naprave avioni nove generacije.

Izvor: zimo, b92

Amerika pravi futuristički vojni avion: Ne treba mu pista, leti do 833 km/h FOTO
Aurora Flight Sciences

Podeli:

Ovaj program zove se Speed and Runway Independent Technologies (SPRINT), a trebalo bi da dizajn naglasi karakteristike radarske nevidljivosti, i to uz pomoć tehnologije propelera u krilu (FIW) za ona mesta gde ne postoji pristup pistama.

Cilj je da se razvije brzi avion koji ne zavisi od piste, a ovaj zadatak poveren je kompaniji Aurora Flight Sciences. Veći od dva prototipa koristi FIW tehnologiju, a demonstratorska letelica napravljena je tako da bude bez posade.

Ovaj avion ima raspon krila od 13,7 metara i nosivost od 454 kilograma uz tri FIW propelera. Zahvaljujući poognskom sistemu, može da postigne brzinu od 833 km/h, što bi trebalo da poboljša fleksibilnost američke vojske u ratnom okruženju.

"Ovaj program nudi priliku da se vojnicima isporuči sposobnost koja menja igru na bojnom polju. Velike brzine i nevidljivi prevoz, nezavisan od piste, mogao bi da pomogne u tome da vojska bude još sigurnija i efikasnija u izazovnom okruženju", rekao je Majk Kajmona iz kompanije Aurora Flight Sciences (podružnica kompanije Boeing).

Pored ovoga, Aurora predviđa i korišćenje FIW tehnologije za stvaranje srednje teških i teških aviona - oni bi mogli da imaju raspon krila od oko 40 metara, a neki testovi se već rade.

Aurora Flight Sciences

Podeli:

Tagovi

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: