Aktuelno 3

09.10.2024.

19:50

Priznao: Ukrajinac zarazio više od milion računara širom sveta

Ukrajinski državljanin Mark Sokolovski (28) priznao je u ponedeljak u američkom saveznom sudu krivicu za širenje malvera Raccoon Infostealer.

Izvor: Informacija.rs

Priznao: Ukrajinac zarazio više od milion računara širom sveta
Profimedia

Podeli:

On je, prema sporazumu o priznanju krivice, pristao da plati najmanje 910.844 dolara na ime restitucije.

Sokolovski je ranije optužen da je jedan od "ključnih administratora" malvera koji, kada inficira računare, krade lične podatke korisnika, uključujući email adrese, podatke o bankovnom računu i informacije o kriptovalutama.

Raccoon Infostealer je prodavan kao MaaS (malware-as-a-service) za oko 200 dolara mesečno, a kupci su plaćali kriptovalutom. Podaci ukradeni pomoću ovog malvera korišćeni su za nove krađe i prodavani su drugima na forumima za sajber kriminal.

U martu 2022. godine, FBI je, u saradnji sa nadležnim agencijama u Italiji i Holandiji, demontirao digitalnu infrastrukturu malvera Raccoon Infostealer.

Međutim, prošlog aprila, sajber kriminalci su najavili povratak malvera, i nove funkcije koje njegovo korišćenje čine lakšim i praktičnijim, a istovremeno otežavaju otkrivanje malvera na zaraženim sistemima.

Sokolovski je uhapšen u Holandiji i izručen SAD u februaru 2024. Nakon njegovog hapšenja, FBI je došao do podataka ukradenih sa brojnih računara koji su bili zaraženi malverom Raccoon.

Policija je pronašla više od 50 miliona jedinstvenih lozinki, email adresa, bankovne račune, adrese novčanika za kriptovalute i brojeve kreditnih kartica među podacima koje je Raccoon Infostealer ukrao od miliona žrtava širom sveta.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: