Aktuelno 0

07.10.2024.

13:00

Evo šta koriste nove generacije vojnika

Prelazak na kontrolere slične gejmpadovima za video igre u vojnoj opremi ima značajnu prednost za novu generaciju vojnika.

Izvor: Bug

Evo šta koriste nove generacije vojnika
Parilov / Shutterstock.com

Podeli:

Ovo prilagođavanje vojnih tehnologija navikama i iskustvima mlađih generacija pokazuje kako moderna vojska evoluira u skladu s društvenim trendovima.

Budući da većina mladih ljudi danas odrasta igrajući video igre, već su upoznati s korišćenjem gejmpadova. Ovo prethodno iskustvo znači da je novim regrutima potrebno znatno kraće vreme obuke za upravljanje sofisticiranim vojnim sistemima. Intuitivnost kontrolera, u kombinaciji s već postojećim veštinama nove generacije, omogućava brže savladavanje složenih operacija. Time se skraćuje vreme potrebno za pripremu vojnika za teren, povećava efikasnost obuke i potencijalno smanjuju troškovi.

Od gejming konzole do bojnog polja

Upotreba kontrolera nije novina jer se upotrebljavaju u američkoj vojsci već više od deset godina. Uglavnom se eksperimentisalo, međutim, najnovija verzija je potpuno usavršena i u širokoj je primeni.

Kontroler je Jedinica za kontrolu slobode kretanja (Freedom of Movement Control Unit, FMCu), robustan ručni uređaj koji od 2008. godine proizvodi kompanija Measurement Systems Inc. (MSi). FMCu ima sličan oblik kao standardni Xbox ili PlayStation gejmepad, ali s ojačanim dizajnom koji štiti osetljivu elektroniku od terenskih okruženja u kojima se vojnici mogu često naći. MSi, dugogodišnji proizvođač upravljačkih palica korišćenih u raznim američkim mornaričkim sistemima i avionima, radi kao podizvođač za velike kompanije kao što su General Atomics, Boeing, Lockheed Martin i BAE Systems. Prema podacima GovTribe, MSi isporučuje ručne kontrolne jedinice za "različite avionske i pešačke programe".

Primena u naprednim oružanim sistemima

Razni napredni oružani sistemi trenutno ugrađuju FMCu i slične kontrolere. Mornarica koristi NMESIS sistem lansiranja u kombinaciji s AN/SAY-2.5 elektrooptičkim senzorskim sistemom. Kopnena vojska primjenjuje M-SHORAD sistem, dok Vazdušne snage koriste RADBO vozilo. Marinci upotrebljavaju HELIOS laserski sistem naoružanja i GBOSS. Ovi kontroleri se također koriste u vozilima i podmornicama.

Ušteda na obuci zahvaljujući gejming iskustvu

Upotreba kontrolera za igranje pruža bolje iskustvo od ekrana osetljivih na dodir zbog svoje ergonomske izrade. U 2024. godini 61% Amerikanaca igra video igre, a među tinejdžerima taj procenat dostižečak 85%.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: