Aktuelno 0

06.10.2024.

14:00

Dovoljna je samo jedna vaša fotografija...

Prilično je neverovatno šta može da se uradi sa samo jednom fotografijom osobe...

Izvor: Zimo

Dovoljna je samo jedna vaša fotografija...
Profimedia

Podeli:

Impresivno, ali i zastrašujuće. Tako bismo mogli da komentarišemo novi Metin AI model za kreiranje i uređivanje videa, audio snimaka i fotografija koji, između ostalog, omogućava kreiranje realističnih video snimaka samo na osnovu jedne fotografije osobe. Slične alate već su predstavile kompanije kao što su OpenAI i Google, a sada im se pridružila i Meta.

Kako se može videti na brojnim primerima objavljenim na Metinim zvaničnim stranicama, veoma je teško, ponekad i nemoguće razdvojiti iluziju od stvarnosti, odnosno teško da će neko moći da zaključi da su ti video snimci generisani putem veštačke inteligencije.

Za sada su samo prikazali mogućnosti alata Movie Gen i on nije dostupan javnosti, iako će se to verovatno jednom promeniti. I do sada je na internetu i društvenim mrežama bilo teško prepoznati istinu od laži i fake newsa, a nije teško zaključiti da će jednom, kada ovakvi alati postanu dostupni svima, to biti još teže.

Iz Mete kažu da Movie Gen neće zameniti umetnike i animatore, već su ovaj alat kreirali kako bi "poboljšali unutrašnju kreativnost" i veruju da će ga ljudi koristiti za stvaranje i uređivanje svakodnevnih videa za društvene mreže, stvaranje personalizovanih animiranih čestitki za rođendane i slično. Putem ovog alata korisnici mogu kreiraju video snimke samo putem tekstualnih upita, a takođe mogu da uređuju postojeće video snimke i ubacuju nove scene u te video kreacije.

Trajanje ovih videa za sada je ograničeno na do 16 sekundi, uz rezoluciju videa od 1080p. Kreiranje ovakvih videa, naglašavaju na Ars Tehnici, može zahtevati dosta truda i ponekada je potrebno konstantno menjati inpute dok se ne dobije željeni rezultat.

Moguće je ubacivati i sebe ili svoje poznanike u video – ono što je zanimljivo jeste da je Metinom generatoru video snimaka dovoljna samo jedna fotografija da na osnovu nje napravi realističan video s tom osobom unutar videa. Zaista impresivno. Ali itekako opasno jer se isto tako može ubaciti slika nekog političara, poznate osobe ili npr. vašeg kolege s posla i napraviti neki lažni, odnosno deepfake video koji ih može prikazati u nekoj ponižavajućoj ili protivzakonitoj situaciji i stvoriti im velike probleme. S dostupnom tehnologijom, danas je generisanje takvih videa postalo veoma jednostavno.

Takođe, Metin alat može da generiše i muziku i zvukove koji će pratiti ambijent generisanih videa.

Iako primeri prikazani na Metinim stranicama izgledaju odlično, iz ove kompanije kažu kako da trenutni modeli ipak imaju svoja ograničenja koja vremenom namjeravaju da isprave tako što će ubrzati generisanje videa i poboljšaju opšti kvalitet.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: