Aktuelno 0

04.10.2024.

14:28

Studenti objavili šokantan snimak: Nije distopija, ovo je zastrašujuća sadašnjost VIDEO

Još smo daleko od trenutka u kom ćemo telefone zameniti nečim drugim, ali jedan primer pokazuje nam kako bi to moglo da izgleda.

Izvor: B92

Studenti objavili šokantan snimak: Nije distopija, ovo je zastrašujuća sadašnjost VIDEO
Profimedia

Podeli:

Dvoje studenata sa Harvarda, Anfu Nujen i Kain Ardajfio, napravili su eksperiment u kom su koristili uređaje i tehnologiju koja je već sad dostupna – Metine Rej-Ban pametne naočare, tehnologiju za prepoznavanje lica, i javno dostupne podatke.

Oni su pomoću ove tehnologije uspeli da se dokopaju raznih informacija o ljudima bez njihovog znanja. Na primer, na stanici metroa su zaustavljali ljude i otkrivali im da znaju njihova imena, mesto gde rade, gde žive itd., prenosi portal Zimo.

Izveli su isto ovo i u kampusu sopstvenog univerziteta – zaustavljali su studente kako bi potvrdili tačnost podataka, i rezultati su se poklapali.

Ovaj eksperiment pokazuje nam koliko bi nova tehnologija mogla da bude zastrašujuća. Oni su je nazvali I-XRAY, i prikazali su kako pomoću kamere na Rej-Ban naočarima strimuju video-zapis na Instagram, a kada se snimaju lica, AI program snimi sliku displeja i osobu sa slike traži po internetu.

Kada saznaju ime, poseban program pretražuje jasvno dostupne podatke o toj osobi, i na posebnu aplikaciju šalje podatke studentima, koji ih onda mogu lako pročitati sa telefona, navodi sajt "The Verge". 

Ceo ovaj proces traje prilično kratko i, istovremeno, on je zastrašujući. Između ostalog, I-XRAY se oslanja na PimEyes, koji se koristi za veoma tačnu pretragu lica koja je svima dostupna. 

Studenti koji su ovo napravili rekli su da ne žele javno da podele sve kako se ne bi zloupotrebilo. Međutim, moramo da se zapitamo – ako je ovo moglo da uradi dvoje ljudi koji nemaju nikakve posebne resurse, kakve distopijske mogućnosti su onda dostupne svetskim kompanijama koje imaju bezgranične budžete?

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: