Aktuelno 1

03.10.2024.

21:30

Mask pobesneo: "OpenAI je zlo"

Ilon Mask kritkovao je OpenAI-jeve zahteve za ekskluzivnim finansiranjem nakon njihove rekordne runde finansiranja od 6,6 milijardi dolara, eskalirajući napetosti s tom kompanijom od njegovog odlaska iz nje 2018. godine.

Izvor: Zimo

Mask pobesneo: "OpenAI je zlo"
EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Podeli:

Ilon Mask je ponovno kritikovao OpenAI, kompaniju za veštačku inteligenciju čiji je i sam suosnivač. U sredu je OpenAI najavio rekordnu rundu finansiranja od 6,6 milijardi dolara, čime je kompanija trenutno procenjena na vrednost od 157 milijardi dolara, što je čini jednim od najvrednijih startapova na svetu. Najveći investitori, uključujući Thrive Capital, Microsoft i Nvidia, učestvovali su u najnovijem investicionom ciklusu. Međutim, Mask nije zadovoljan jednim uslovom vezan za finansiranje OpenAI-a, a to je zabrana podrške konkurentima.

Anonimni izvori rekli su Rojtersu da je OpenAI zamolio investitore da se uzdrže od finansiranja pet konkurenata: Perplexity, Glean, Anthropic, Safe Superintelligence (koji je osnovao Ilja Sutskever) i Maskov sopstveni AI poduhvat, xAI, koji je razvio Grok AI. Financial Times je takođe potvrdio da je OpenAI tražio ekskluzivnost u ovom krugu finansiranja.

Ilon Mask je reagovao na vest objavom na platformi X. "OpenAI je zlo", napisao je dvaput u odgovorima na objave drugih korisnika navedene platforme u sredu.

Tenzije između Maska i OpenAI-ja rastu od njegovog odlaska 2018. godine. U februaru 2020. godine optužio je kompaniju za nedostatak transparentnosti i zanemarivanje bezbednosti. Maskove frustracije kulminirale su u martu 2024. godine kada je tužio OpenAI zbog navodnog napuštanja njihove misije u korist čovečanstva, ali je kasnije odustao od tužbe. U avgustu je usledila još jedna tužba, gde je Mask optužio rukovodioce OpenAI-ja da su ga "prevarili" tokom osnivanja.

Međutim, OpenAI-jev zahtev za ekskluzivnošću nije sasvim nečuven u Silicijumskoj dolini. Prema ranijem pisanju Wall Street Journala, kpmpanije kao što su Uber i Lyft postavile su slične zahteve investitorima pre svojih IPO-a 2015. godine. Neki od investitora OpenAI-ja, kao što je SoftBank, već su investirali u druge AI startapove, uprkos navedenom uslovu.

Ni Mask, ni OpenAI za sada nisu komentarisali situaciju, piše Business Insider.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: