Aktuelno 4

02.10.2024.

17:15

Google će nazvati Android 16 po dobro poznatom desertu

Izgleda da Google planira neka iznenađenja sa dolazećim Android 16 ažuriranjem.

Izvor: B92

Google će nazvati Android 16 po dobro poznatom desertu
Esin Deniz / Shutterstock.com

Podeli:

Godinama Google se držao abecedne (ili alfabetne) šeme davanja kodnih imena za verzije Androida. Od Cupcake (Android 1.5) do skorijih naziva kao što su Upside Down Cake (Android 14) i Vanilla Ice Cream (Android 15), ovi kodni nazivi su nudili zabavan način praćenja razvoja operativnog sistema.

Međutim izgleda da kompanija sada pravi iznenadnu promenu u i menovanju, pa se veruje da će Android 16 nositi kodno ime "Baklava". Većina ljudi sa ovih prostora zna za desert baklava i nećemo posebno objašnjavati šta je.

Nije poznato zbog čega se Google odlučio za promenu u sistemu imenovanja, s obzirom da bi "po pravilu" sledeći naziv trebalo da bude slatkiš koji počinje na slovo "W". Ipak, Google ne odbacuje deserte u potpunosti tako da se naziv Baklava i dalje uklapa u temu.

Naziv naredne Android verzije je izdvojen iz referentnog koda, koji se nalazi u okviru Android Open Source Project (AOSP) kodiranja.

Sugeriše se da bi ova promena mogla biti deo Google-ovog novog razvojnog procesa za Android OS, koji je predstavljen sa Android 14 verzijom.

Prva objava u okviru tog projekta je bio Android 14 QPR2 u martu, koji je sa sobom doneo novi sistem imenovanja ID-ova. Umesto da počnu sa "U" za Upside Down Cake, ID-ovi  sada kreću od slova "A".

Tako će Android verzija za sledeću godinu, koja bi trebalo da bude Android 16, koristiti build ID koji počinje slovom "B", što objašnjava zašto je Google izabrao "Baklava" za Android 16 kodno ime.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: