Aktuelno 1

02.10.2024.

18:40

"Korišćenje telefona je isto kao pušenje"

Države treba da regulišu korišćenje digitalnih uređaja, kao što su pametni telefoni, strožom zakonskom regulativom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Tanjug

"Korišćenje telefona je isto kao pušenje"
BearFotos / Shutterstock.com

Podeli:

Iz SZO su telefone uporedili sa duvanom, zbog sumnje da izazivaju problematično ponašanje kod mladih koje podseća na zavisnost.

Kako je preneo Politiko, predstavnica SZO Nataša Azopardi Muskat je rekla da je takva regulativa potrebna da bi se ograničili negativni uticaji na mentalno zdravlje mladih, koji se šire preko društvenih mreža i onlajn medija.

"Sve je više dokaza da je problematično ponašanje u igrama i socijalnim medijima u porastu među adolescentima u Evropi, države bi trebale da imaju inspiraciju iz drugih sfera javnog zdravlja gde je zakonska regulativa pomogla da se definišu potencijalno opasne navike, kao što je zakon o duvanu", rekla je ona.  

Direktor zdravstvene politike u zemljama i sistemima SZO u Evropi Azopardi Muskat je za Politiko rekla da bi za suzbijanje negativnih uticaja uređaja kao što je smartfon mogle biti mogle biti uzete za primer mere koje bi uključivale starosne granice, kontrolisane cene, pa čak i zabranjene zone, kakve su korišćene prilikom uvođenja zabrane pušenja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: