Aktuelno 0

01.10.2024.

13:00

Da li vas prisluškuju preko mobilnog telefona? Evo šta kažu stručnjaci VIDEO

Mnogi spekulišu da mobilni telefoni prisluškuju razgovore kako bi personalizovali oglašavanje, a o ovoj temi u emisiji Jutro na TV Prva govore Vojislav Rodić – IT stručnjak i Ratomir Antonović – stručnjak za bezbednost.

Izvor: B92

Da li vas prisluškuju preko mobilnog telefona? Evo šta kažu stručnjaci VIDEO
AlyoshinE / Shutterstock.com

Podeli:

Najviše podataka o nama, našim navikama, kretanju, željama, pa čak i onim skrivenim ima naš mobilni telefon. Svaka naša aktivnost na mreži ostavlja trag i pomaže u kreiranju vrlo detaljnog veb profila sa našim imenom koji se potom koristi kako bi nam se na internetu plasirali nama zanimljivi sadržaji. Otuda nam se neretko čini da nas mobilni telefoni prisluškuju. 

Koliko puta vam se dogodilo da, na primer, sednete sa prijateljima na kafu ili piće, oni vam se, recimo, požali kako im se pokvarila veš mašina ili televizor i moraju da kupe novi, a onda vas nakon toga danima vaš telefon bombarduje oglasima za belu tehniku.

Ispitivanja su pokazala da čak 49 odsto ljudi veruje da se ovakve stvari dešavaju jer ih neko prisluškuje preko pametnih telefona. Iako je to tehnički izvodljivo, sajber stručnjaci tvrde da je to malo verovatno, a uz to je i nezakonito. Ono što se zapravo dešava je da dok vi razgovarate sa svojim prijateljima istovremeno komuniciraju i vaši telefoni.

Svi vlasnici internet platformi i društvenih mreža koje najviše koristimo, kategorički tvrde da ne koriste mogućnost prisluškivanja, jer je to nezakonito.

"To što nam se u objavama na nekoj od internet platformi pojavi oglas ne samo kada razgovaramo sa nekim, već i kada pogledamo reklamu na televiziji, ili prosto razmišljamo o nečemu – posledica je toga što se prikupljaju podaci svih aspekata našeg digitalnog ponašanja i korišćenja platformi", ističe Vojislav Rodić – IT stručnjak.

"Prihvatili smo da smo se odrekli svega, da smo se odrekli privatnosti. I svako buduće pitanje na temu privatnosti – privatnost odavno nemamo. A sada počinjemo da razmišljamo na temu da li imamo šanse da povratimo deo privatnosti... Ja sam skeptičan po tom pitanju", komantariše Rodić.

"Tome, da se o nama gotovo sve zna, su u velikoj meri doprinele društvene mreže gde mi sami, dobrovoljno kačimo šta smo danas jeli, gde smo bili, gde s,o letovali, zimovali... slikamo svoju decu, lične dokumente, bukvalno sve što nam padne na pamet i posle nam je kriva neka 'nevidljiva sila' koja zna da imamo dete, d smo bili negde na letovanju ili da vozimo neki automobil", ističe Ratomir Antonović – stručnjak za bezbednost. 

"Kada bi moglo da se vrati ono vreme fiksnih telefona svima bi nam bilo mnogo bolje, ali današnje generacije bez savremenih uređaja ne bi mogle da funkcionišu", kaže Antonović.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: