Aktuelno 0

30.09.2024.

11:30

Moguće je ubaciti lažna sećanja u popularni AI alat VIDEO

OpenAI je tiho objavio novu funkciju koja nalaže ChatGPT-u da "pamti" prethodne razgovore – i kako je jedan istraživač-haker otkrio, lako se koristi.

Izvor: Futurism

Moguće je ubaciti lažna sećanja u popularni AI alat VIDEO
Voar Designs / Shutterstock.com

Podeli:

Kako prenosi Ars Technica, istraživač bezbednosti Johan Rehberger otkrio je ranije ove godine da postoji ranjivost u alatu za "razgovore sa dugoročnom memorijom" četbota, koja nalaže AI-ju da pamti detalje između razgovora i čuva ih u memorijskoj datoteci.

Funkcija je objavljena u beta verziji u februaru i široj javnosti je dostupna početkom septembra, a Rehberger je shvatio da je ovu funkciju lako prevariti.

Kao što je istraživač primetio u majskoj blog objavi, sve što je potrebno jeste malo lukavo podsticanje otpremanjem datoteke treće strane, kao što je Microsoft Word dokument koji sadrži "lažna" sećanja navedena kao tačke od značaja, a to je učinjeno da bi se četbot ubedio da Rehberger ima više od 100 godina i da živi u Matriksu.

Nakon što je pronašao ovu grešku, Rehberger ju je privatno prijavio kompaniji OpenAI, koji ništa nije uradi u vezi s tim i jednostavno je zatvorio tiket koji je otvorio i nazvao ga "Model Safety Issue", a ne bezbednosnim problemom.

Nakon tog neuspešnog prvog pokušaja da upozori odgovorne, Rehberger je odlučio da pojača svoje napore i pojača opciju hakovanja, pokazujući OpenAI-u da ChatGPT ne samo da je "zapamtio" lažna sećanja, već i da je dao instrukcije da eksfiltrira podatke na spoljni server po njegovom izboru.

Ovog puta, kako napominje Ars, OpenAI je na neki način poslušao: kompanija je objavila zakrpu koja je zabranila ChatGPT-u da pomera podatke sa servera, ali ipak nije rešila problem sa memorijom.

U video snimku koji objašnjava korak po korak kako je sve to uradio, istraživač se začudio koliko je njegov podvig funkcionisao.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

18 h

Podeli: