Aktuelno 0

30.09.2024.

13:00

Oboren ruski dron sa Starlinkovom opremom?

Ako se zaista radi o Starlinkovom hardveru, trebalo bi da bude moguće dokazivanje njegovog porekla. Možda čak i gde je kupljen i ko ga je kupio.

Izvor: Bug

Oboren ruski dron sa Starlinkovom opremom?
Corona Borealis Studio / Shutterstock.com

Podeli:

Izgleda da je ruska bespilotna letelica, oborena iznad Ukrajine, bila opremljena opremom koju je napravila svemirska širokopojasna usluga Starlink.

Tvrdnje, potkrepljene slikama olupine na kojoj je logotip Starlinka, pojavile su se u izveštaju ukrajinskog izdanja Defense Express i na kanalu Telegram. U njemu je navedeno da je ta olupina oborena zajedno sa još 27 dronova, od ukupno 32 koliko ih je stiglo u tom talasu. 

Navodno su serijski brojevi letelica ostali netaknuti, iako nisu prikazani na fotografijama. O tom incidentu izvestio je i Glavni štab oružanih snaga Ukrajine, koji je to detaljno opisao na Facebooku.

Slike oborenih bespilotnih letelica prikazuju model nazvan Geran-2, rusku kopiju iranske bespilotne letelice Shahed 136. Dronovi s propelerom, koji imaju domet od oko 2.500 kilometara, obično nose bojevu glavu od 50 kilograma ili opremu za nadzor.

Odakle Rusima Starlinkova oprema?

Starlink obično nudi brzine prenosa između pet i 20 Mbit/s – više nego dovoljno za bespilotnu letelicu koja koristi uslugu za prenos podataka i videa u stvarnom vremenu. Trebalo bi da im bude očigledno ako se njiihov hardver koristi na dronu ili drugoj letelici, jer se većina antena ne kreće velikom brzinom.

Ako je zaista reč o Starlinkovom hardveru, trebalo bi da bude moguće dokazivanje njegovog porekla. Možda čak i gde je kupljen i ko ga je kupio.

Time bi mogla da se dobije potvrda za višestruke izveštaje koji tvrde da ruske kopnene snage rutinski koriste Starlink za pristup internetu na terenu. Demokratski članovi Kongresa zatražili su od američke vlade da istraži to pitanje.

Ilon Mask insistira da Starlink ne prodaje hardver u Rusiji, kao i da taj servis neće funkcionisati u toj državi. Ali, Ukrajina nije Rusija, a postoje brojni načini kako da se zaobiđu sankcije i druga ograničenja. 

Ukrajina je s entuzijazmom usvojila Starlink nakon što je Mask odgovorio na rusku invaziju isporukom antena u vrednosti od preko 80 miliona američkih dolara. Pentagon je kasnije uskočio u finansiranje napora, a pomogla je i Evropska unija.

Kao odgovor, Rusija je zapretila obaranjem satelita koji se koriste za pomoć ukrajinskim snagama. Kinezi takođe razmišljaju šta da urade sa Starlinkovom konstelacijom u slučaju budućeg sukoba.

Ukrajinske oružane snage koristile su Starlink za sopstvene dronove. To je izazvalo kontroverzu prošle godine kada je Volter Ajsakson u biografiji Maska utvrdio da je vodeći čovek Starlinka odbio ukrajinski zahtev da se dronovima omogući pristup internetu za napad na rusku flotu u osvojenoj luci Sevastopolj. Mask je kasnije rekao da je odbio jer nije želeo da eskalira rat.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

19 h

Podeli: