Aktuelno 0

30.09.2024.

9:00

Može odmah da se vrati, ali prvo još da plati

Brazilski sudija Aleksander de Moraeš navodno je izjavio da X može "odmah da se vrati obavljanju svojih aktivnosti".

Izvor: B92

Može odmah da se vrati, ali prvo još da plati
kovop / Shutterstock.com

Podeli:

Da bi servis bio odblokiran, potrebno je da X u Brazilu plati poslednju kaznu, navode strani mediji.

Vrhovni sud Brazila je naložio da kompaniji da plati 10 miliona reala, ili oko 1,9 miliona dolara, zbog toga što dva dana nije poštovala sudski nalog over zemlje.

Moraeš je dodao da povratak kompanije "zavisi isključivo od potpunog poštovanja brazilskog zakonodavstva i apsolutnog poštovanja sudskih naloga u pogledu nacionalnog suvereniteta". 

Konkretno, Moraeš je kaznio platformu X 19. septembra zbog omogućavanja usluga u zemlji za neke korisnike, uprkos zabrani te veb stranice. Sudija je takođe kaznio kompaniju novčano nakon što je X 23. septembra preko Starlinka po drugi put zanemario zabranu.

Pre nekoliko dana, X-ovi advokati su navodno podneli sudu dokument kojim se imenuje pravni zastupnik kompanije u Brazilu, kako je Moraeš zahtevao. Sajt je takođe uklonio naloge koje je sudija naveo u svojim početnim direktivama i koje je identifikovao kao pretnju demokratiji, pokazujući da je sada spreman da se pridržava naloga suda. 

Njujork tajms je tada izvestio da X nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju da bi Brazil ukinuo zabranu za platformu. Moraešova izjava da kompanija može "odmah da se vrati svojim aktivnostima" nakon što plati ovu kaznu sugeriše da je X rešio problem, a brazilski korisnici bi uskoro mogli da pristupe popularnoj mreži.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

17 h

Podeli: