Aktuelno 0

28.09.2024.

19:42

Rusija ima "keca iz rukava" za rat? Pravi se u Kini, tvrde stručnjaci

Rusija se okreće Kini za razvoj bespilotnih letelica dugog dometa koje namerava da upotrebi u Ukrajini.

Izvor: Zimo

Rusija ima "keca iz rukava" za rat? Pravi se u Kini, tvrde stručnjaci
depositphotos, goceristeski

Podeli:

Citirajući dokumente iz dva izvora iz evropske obavještajne agencije, Rojters je izvestio da je Rusija stvorila tajni program naoružanja u Kini.

Stručnjaci kažu da ta saradnja nije čudna, jer je verovatno dublja nego što se obično izveštava, kako smatra Džejms Niksi, direktor programa za Rusiju i Evroaziju u britanskom Četam Hausu. 

IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog preduzeća Almaz-Antej, testirala je model drona Garpija-3 (G3) u Kini. 

Dokumenti koje je pregledao Rojters otkrili su da su ti dronovi razvijeni uz pomoć kineskih stručnjaka, a izveštaji sugerišu da bi mogli da se masovno proizvode u Kini za vojnu upotrebu u Ukrajini. 

Rojters sanovi da je Kupol već primio sedam vojnih dronova, uključujući dva modela G3, iz Kine u svoje sedište u Iževsku u Rusiji.

Dron G3 ima domet od 1900 kilometara i može da nosi teret od 50 kilograma, navodi se u izveštaju Kupola. Dokumenti takođe pominju planove za proizvodnju teže bespilotne letelice sa nosivošću od 400 kilograma, uporedive sa američkom bespilotnom letelicom Reaper. 

Uključena kineska fabrika mogla bi da ih proizvede u roku od osam meseci, navodi se u istom izveštaju. Zvaničnici evropskih obaveštajnih službi potvrdili su tu informaciju za Rojters.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova, kada im se obratio Rojters, reklo je da poriče bilo kakva saznanja o tom projektu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: