Aktuelno 0

27.09.2024.

12:16

Robotski advokat kažnjen jer – nije čovek

Američka Komisija za zaštitu potrošača (FTC) podnela je tužbu protiv "robotskog advokata".

Izvor: B92

Robotski advokat kažnjen jer – nije čovek
Shutterstock/icedmocha

Podeli:

Kompanija koja je pogonjena veštačkom inteligencijom, DoNotPay, tužena je od strane FTC-a zbog toga što tvrdi da je "prvi robotski advokat na svetu", a nije uspela da potkrepi tvrdnje da može zameniti ljudske advokate.

FTC kaže da ova kompanija nije sprovela dovoljno testova kako bi se utvrdilo da li je njihov AI četbot jednak ljudskom advokatu, a DoNotPay zbog toga mora da plati obeštećenje u iznosu od 193.000 dolara.

Dodatno, presuda kaže da ova kompanija treba da obavesti korisnike koji su pristupili njenim uslugama od 2021-2023. godine o ograničenjima koje njihov servis nudi.

Ovo je samo deo šireg programa FTC-a koji je pokrenuo kampanju kojom, kako kažu, ciljaju kompanije koje "koriste AI alate da prevare ljude", što je ilegalno.

"FTC želi da uveri javnost kako nema izuzetaka od ovog pravila. Time što ćemo stati na put nefer i obmanjujućim praksama na trižtu, osiguraćemo da oni koji iskreno rade svoj posao imaju fer šansu za napredovanje", rekla je predsednica FTC-a Lina M. Kan.

Između ostalog, DoNotPay je tvrdio i kako može da učini da nalozi njihovih klijenata na društvenim mrežama budu odblokirani.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: