Aktuelno 32

26.09.2024.

15:00

"Ovi dronovi sami odlučuju koga će da ubijaju"

Ukrajini uskoro možda uopšte više neće trebati ljudski piloti za dronove koji se koriste u borbi protiv Rusije, sudeći po izjavama vojnih čelnika ove zemlje.

Izvor: B92

"Ovi dronovi sami odlučuju koga će da ubijaju"
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

U naredne pola godine, kaže ukrajinska vojna vrhuška, očekuje se ubrzan razvoj autonomnih sistema baziranih na veštačkoj inteligenciji, što će podići "igru" Ukrajine na viši nivo kada su dronovi u pitanju.

Ukrajinski general Robert Brovdi, izjavio je za "The Economist" na jednom panelu da će uskoro dronovi leteti bez operatera, i dodao da će vojnici "samo lansirati dronove, koji će zatim samostalno odlučivati kuda da idu i koji cilj da gađaju".

Brovdi nije precizirao na koje sisteme misli, i mada je istina da ukrajinske kompanije sa zapadnim partnerima rade na razvoju autonomnih dronova, ovakve letelice se i dalje se u određenoj meri oslanjaju na ljudsku kontrolu.

Brz napredak tehnologija dronova, a naročito FPV modela, označio je i nove načine na koje se vode ratovi - svaka akcija ima reakciju, reklo bi se, pa se zbog toga sada dronovi sa optičkim kablovima koriste kako bi se izborili sa pokušajima elektronskog ometanja.

Stručnjaci smatraju da će u sledećoj fazi rata u Ukrajini učestvovati i doronovi sa veštačkom inteligencijom, što postavlja mnoga pitanja o autonomiji ovih letelica i načina na koje donose samostalne odluke.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: