Aktuelno 0

27.09.2024.

10:06

"Izgradite nam pet centara, tako ćemo da se borimo protiv Kine"

Predstavnici kompanije Open AI su američkim vlastima saopštili da je neophodno izgraditi ogromne centre podataka u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

"Izgradite nam pet centara, tako ćemo da se borimo protiv Kine"
Profimedia

Podeli:

Prema njihovom mišljenju, ovi centri su potrebni za razvoj naprednijih modela veštačke inteligencije i tehnološko nadmetanje sa Kinom.

Kompanija je predložila izgradnju centara podataka od kojih svaki ima snagu pet gigavata (GV), što je dovoljno za napajanje skoro tri miliona domaćinstava i ekvivalentno je snazi pet nuklearnih reaktora, prenosi Bloomberg.

Kako se navodi, na sastanku u Beloj kući kome je prisustvovao, izvršni direktor Open AI Sem Altman je zvaničnicima u Vašingtonu predstavljen dokument koji ističe ekonomske i bezbednosne prednosti takvog projekta.

Cilj Open AI je da se za početak fokusira na izgradnju jednog centra podataka i eventualno se kasnije proširi i izgradi druge objekte, dodaje njujorška agencija pozivajući se na anonimni upućeni izvor.

Izvršni direktor Constellation Energy Corp, Džo Domingez, navodi da Altman planira gradnju pet do sedam centara podataka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: