Aktuelno 0

20.09.2024.

15:00

U ratu u Ukrajini uskoro sve više "Čeličnih vojnika"

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov predviđa da će dronovi zameniti vojnike na bojnom polju.

Izvor: Zimo

U ratu u Ukrajini uskoro sve više "Čeličnih vojnika"
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

Govoreći na Konferenciji o evropskoj strategiji Jalta održanoj u Kijevu, Budanov je primetio da se tehnologija bespilotnih letelica još uvijek razvija, ali da isto tako brzo napreduje.

Prema Budanovu, inovacija dronova proizlazi iz ljudske želje za samoodržanjem.

"Ljudi oklevaju da idu u bitku, pa ako možete poslati dron, deset dronova ili jednog vojnika, uvek ćete poslati deset dronova", objasnio je.

Priznao je da će i Ukrajina i Rusija razviti odbranu od dronova, ali je rekao da će bespilotni sistemi biti zaštitni znak vojne tehnologije u narednim decenijama.

"Možete napraviti još jedan dron od deset, ali životi su neprocenjivi. To je najvažnije", naglasio je Budanov.

Ukrajina već koristi bespilotne letelice opremljene eksplozivom i oružjem, a naziva ih kamikazama ili platformama za robotsko oružje.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane odobrilo je deset robotskih sistema koji imaju za cilj da zamene ljudske vojnike u različitim ulogama, uključujući borbu, izviđanje i logistiku, a nazvali su ih "čeličnom vojskom".

Rusija takođe unapređuje sposobnosti bespilotnih letelica, sa izveštajima o bespilotnim letelicama za bacanje granata na bojnom polju.

Obe zemlje povećavaju proizvodnju, s tim da Ukrajina planira da izgradi više od milion dronova 2024. godine, dok Rusija namerava da proizvede 1,4 miliona sledeće godine.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: